Ponta: Şeful CNA să aibă mandat de maximum un an, după modelul CSM, nu să fie schimbat de Parlament

Autor: Departamentul Politic Postat la 06 mai 2015 26 afişări

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) trebuie să fie selectat din rândul membrilor instituţiei cu un mandat de maximum un an, fără posibilitate de reînnoire, după sistemul aplicat de Consiliul Superior al Magistraturii, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a susţinut declaraţia după ce Camera Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

El a arătat că organizaţii neguvernamentale au reclamat faptul că acest proiect permite retragerea de către Parlament a membrilor CNA, ceea ce ar presupune că membrii CNA vor răspunde întotdeauna în faţa unei majorităţi.

"Din punctul meu de vedere - am vorbit şi cu colegii mei de la Senat şi Cameră - cred că soluţia cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume că din rândul membrilor CNA - preşedinte maxim un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit. E un sistem care funcţionează la CSM şi nu mai lasă loc de discuţii, dar ideea că Parlamentul poate să retragă membrii CNA cred că e greşită", a spus Ponta, argumentând că, astfel, membrii CNA ar fi schimbaţi de fiecare dată când majoritatea parlamentară se schimbă.

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative, Senatul fiind forul decizional.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că este neplăcut surprins că deputaţii PSD au respins proiectul privind posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, arătând că PSD şi-a schimbat poziţia şi o menţine pe Laura Georgescu la conducerea instituţiei pentru a executa comenzile politice.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului".

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Legea audiovizualului nu prevede însă în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, "membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă".

Retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al Consiliului a venit după ce aceasta a dat în judecată şase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
CNA,
/actualitate/ponta-seful-cna-sa-aiba-mandat-de-maximum-un-an-dupa-modelul-csm-nu-sa-fie-schimbat-de-parlament-14219078
14219078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.