Posibile tensiuni în Thailanda, unde premierul demis este ameninţat cu închisoarea

Autor: Iuliana Enache Postat la 23 ianuarie 2015 41 afişări

Fostul premier thailandez Yingluck Shinawatra a primit vineri interdicţia de a activa în viaţa politică timp de cinci ani şi riscă zece ani de închisoare pentru corupţie, situaţie care riscă să tensioneze relaţiile dintre susţinătorii săi şi junta militară.

Adunarea Naţională, formată din membri numiţi de autorii loviturii de stat din mai 2014, a votat această interdicţie cu 190 de voturi pentru, 18 împotrivă şi opt abţineri.

Cu câteva ore înainte, Parchetul a anunţat inculparea sa viitoare pentru "corupţie", asigurând că această coincidenţă de calendar este "întâmplătoare".

"Parchetul a studiat mărturiile şi probele trimise de Comisia anticorupţie. Suntem de acord că dosarul permite inculparea lui Yingluck", a declarat procurorul Surasak Threerattrakul în faţa presei.

"Ea riscă până la zece ani de închisoare", a adăugat el, dacă justiţia conchide că este vinovată în cadrul unui program de subvenţii acordate cultivatorilor de orez care a determinat Guvernul să cumpere orez cu un preţ de până la 50 la sută mai mare decât preţul pieţei.

Yingluck, în vârstă de 47 de ani, ar putea fi inculpată "la începutul lui martie" şi i s-ar putea interzice ieşirea din ţară. Într-o ţară în care domneşte legea marţială, unde justiţia este cunoscută ca fiind apropiată elitelor ultraregaliste precum armata, acest anunţ a căzut ca un fulger.

Yingluck calcă pe urmele fratelui său, Thaksin Shinawatra, fost magnat al telecomunicaţiilor aflat în exil, preluând conducerea Guvernului în 2011, după victoria partidului său la alegerile legislative.

În pofida tentativelor sale de reconciliere a acestei ţări profund divizate, opozanţii lui Yingluck au văzut-o permanent pe această novice în politică drept o marionetă a fratelui ei, inamic jurat al elitelor, îngrijorate de popularitatea sa electorală, mai ales în nordul şi nord-estul agricol al ţării.

Junta thailandeză este acuzată în prezent că vrea să elimine în mod durabil influentul clan Shinawatra de pe scena politică, în timp ce se pune problema succesiunii regelui Bhumibol, în vârstă de 87 de ani, un tabu suprem în Thailanda.

Potrivit analiştilor, interzicerea oricărei activităţi politice a lui Yingluck şi condamnarea ei în justiţie fac parte din procesul de eliminare.

Thailanda, profund divizată între susţinătorii şi contestatarii lui Shinawatra, se confruntă cu o criză politică recurentă de la lovitura de stat din 2006 împotriva lui Thaksin Shinawatra. Acesta a luat calea exilului pentru a scăpa de închisoare, din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Yingluck şi susţinătorii săi nu au reacţionat încă la anunţarea viitoarei sale inculpări. Dar fostul şef al Guvernului, care este obligată să trimită traseul său juntei înainte de orice plecare în străinătate, ar putea susţine o conferinţă de presă mai târziu în cursul zilei.

Junta i-a avertizat pe susţinătorii ei să nu manifesteze, asigurând că nu va ezita să folosească forţa, în virtutea legii marţiale, care interzice orice reuniune politică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
THAILANDA,
PREMIER,
CRIZĂ
/actualitate/posibile-tensiuni-in-thailanda-unde-premierul-demis-este-amenintat-cu-inchisoarea-13782660
13782660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.