Povestea antreprenorului care a fondat cel mai mare furnizor de servicii de fabricare a produselor electronice din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 11 mai 2019 264 afişări

Fondator al Foxconn, cel mai mare furnizor de servicii de fabricare a produselor electronice din lume, magnatul taiwanez Terry Gou este cel mai bogat şi unul dintre cei mai influenţi oameni din ţara sa, având o avere de 7,4 miliarde de dolari.

Povestea antreprenorului care a fondat cel mai mare furnizor de servicii de fabricare a produselor electronice din lume

Terry Gou s-a născut pe 8 octombrie 1950 în regiunea Banqiao din Taipei, Taiwan. Înainte de războiul civil din China, părinţii săi locuiau în provincia Shanxi din China continentală, însă au fugit în Taiwan în 1949. Tatăl său era ofiţer de poliţie. Fiind primul copil al familiei sale, Gou a beneficiat de educaţie completă, începând cu şcoala primară şi până la studii universitare.

După absolvire, el a lucrat într-o fabrică de cauciuc până la vârsta de 24 de ani. În 1974, în Taiwan, Terry Gou a fondat Hon Hai, cunoscută mai ales sub numele de Foxconn, cu o investiţie iniţială de 7.500 de dolari împrumutaţi de la mama sa, alături de o echipă de zece angajaţi. Compania avea ca obiect de activitate producţia de componente din plastic pentru televizoare, pe care le fabricau într-o magazie închiriată dintr-o suburbie din Taipei. Un punct de cotitură pentru afacere a venit în 1980, când, în urma unei comenzi primite de la producătorul francez de jocuri Atari, a început să diversifice producţia şi în zona de joystickuri pentru console.

Antreprenorul şi-a extins afacerea în anii 1980, pornind într-o călătorie de 11 luni în Statele Unite, în căutarea clienţilor. În 1988, Gou a deschis prima fabrică în China continentală, în Shenzhen – aceasta este şi în prezent cea mai mare fabrică a companiei. Operaţiunile din China au crescut semnificativ atunci când Gou a integrat şi un proces de asamblare şi diverse facilităţi pentru angajaţi, transformând fabrica într-un campus care cuprindea locuinţe, mese, centre de îngrijire medicală şi pentru înmormântarea angajaţilor.

În 1996, Foxconn a început fabricarea şasiului pentru desktopurile Compaq. Acesta a fost un moment important care a condus la producerea unor astfel de componente şi pentru alte companii de renume din IT şi tehnologie, printre care se numără HP, IBM şi Apple. În doar câţiva ani, Foxconn a devenit un producător gigant al componentelor pentru electronicele de consum.

În 1970 Gou s-a alăturat partidului taiwanez Kuomintang, renunţând însă la statutul de membru trei decenii mai târziu. Anul acesta, în luna aprilie, a decis să se realăture partidului, cu intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2020, după ce, spune el, zeiţa mării, Madu, i s-a arătat în vis şi l-a sfătuit să facă acest lucru.

Împreună cu prima sa soţie, Serena Lin, care a murit de cancer la sân în anul 2005, Gou are un fiu care lucrează în industria cinematografică şi în domeniul imobiliar şi o fiică care a activat în sectorul financiar. În anul 2000, Gou a înfiinţat o organizaţie de caritate educativă alături de Lin şi a intenţionat să doneze o treime din averea sa fundaţiilor caritabile. După ce soţia sa a murit, fiica lor şi-a asumat conducerea fundaţiei. În 2002, antreprenorul a cumpărat un castel în Roztěž, lângă Kutná Hora, în Republica Cehă, pentru 30 de milioane de dolari. Opt ani mai târziu, pe 26 iulie 2008, Gou s-a căsătorit cu cea de-a doua soţie, coregrafa Delia Tseng. Cuplul are trei copii. Cei doi au decis să doneze 90% din averea lui Gou, estimată de publicaţia internaţională Forbes la 7,4 miliarde de dolari.

În prezent, Foxconn, companie cu aproape 1 milion de angajaţi, este cel mai mare producător de componente electronice şi cel mai mare angajator privat din Taiwan, având sediul în Tucheng, Noul Taipei. Compania a încheiat contracte cu companii americane, canadiene, chineze, finlandeze şi japoneze. În 2017, Foxconn a înregistrat venituri de 4.700 de miliarde de dolari taiwanezi noi – TWD (155 de miliarde de dolari).

Printre cele mai importante produse pentru care Foxconn face componente se numără telefoanele BlackBerry, iPad, iPhone, iPod, Kindle, Nintendo 3DS, device-uri Nokia şi Xiaomi, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 sau Xbox One. În 2012, compania a acoperit circa 40% din producţia mondială de componente pentru electronice de consum. Foxconn a fost implicată şi într-o serie de controverse. În 2010, după o serie de sinucideri ale angajaţilor, compania a fost criticată de către activişti că oferă salarii mici şi că le permite muncitorilor să lucreze ore suplimentare peste limita legală.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.