Premier League, terenul de joacă al americanilor bogaţi, şi nu numai

Autor: Dorin Oancea Postat la 16 august 2013 259 afişări

Pe scurt, mogulii americani cumpără cluburile engleze de fotbal; în prezent şase din cele 20 de echipe din prima ligă au proprietari din Statele Unite.

Luna trecută miliardarul Shahid Khan, care a făcut avere din componente auto, prin Flex-N-Gate a cumpărat clubul Fulham; Khan mai deţine echipa de fotbal american Jacksonville Jaguars.

În rândul proprietarilor mai apar Stan Kroenke, un magnat imobiliar, care deţine 63% din Arsenal Footbal Club (clubul este în top patru, cu o valoare de 731 de milioane de lire sterline, adică peste 1,1 miliarde dolari).

Malcolm Glazer, şeful holdingului First Allied Corporation, cu afaceri în special în zona alimentară, controlează Manchester United, evaluat de revista americană Fobes la 3,3 miliarde dolari. Glazer mai deţine şi Tampa Bay Buccaneers, echipă din National Football League.

Antreprenorul Randy Lerner, cu o avere de circa 1,5 miliarde dolari, deţine, pe lângă Cleveland Browns din National Football League, şi Aston Villa Footlbal Club, din 2006.

Liverpool, socotită a şasea cea mai valoroasă echipă de fotbal a lumii, este deţinută, prin intermediul Fenway Sports Group, de către investitorul John W. Henry (avere 1,1 miliarde dolari); o participaţie minoritară are şi jucătorul de baschet LeBron James de la Miami Heat. John Henry este şi proprietarul echipei de baseball Boston Red Sox.

Sunderland AFC se află în proprietatea lui Ellis Short, un personaj destul de discret, care locueşte la Londra şi care a făcut o avere de peste 2 miliarde de dolari din fondul de investiţii Lone Star.

În lumea colorată a Premier League se învârt o mulţime de bani, şi de aceea echipele englezeşti se bucură de interesul marilor investitori. Pe lângă americani, regăsin investitori precum binecunoscutul Roman Abramovici, de la Chelsea, dar şi pe rusul Alisher Usmanov şi iranianul Farhad Moshiri, care deţin o treime din Arsenal, pe Vincent Tan din Malaezia (Cardiff City), pe Assem Allam, un industriaş năcut în Egipet care deţine Hull City, pe şeicul Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan de la Manchester City, ba chiar şi o bancă de investiţii islandeză, Straumur, care deţine acţiuni la West Ham United.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/premier-league-terenul-de-joaca-al-americanilor-bogati-si-nu-numai-11256100
11256100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.