Premierul Marcel Ciolacu: Acordăm o nouă subventie, de 100 euro per animal, pentru crescătorii de vite de carne, bivoliţe, porci şi păsări. Aocăm peste 72 mil.euro crescătorilor de animale. Vom continua plafonarea preturilor la alimente de bază

Autor: Roxana Rosu Postat la 26 ianuarie 2024 24 afişări

Premierul Marcel Ciolacu: Acordăm o nouă subventie, de 100 euro per animal, pentru crescătorii de vite de carne, bivoliţe, porci şi păsări. Aocăm peste 72 mil.euro crescătorilor de animale. Vom continua plafonarea preturilor la alimente de bază

Guvernul a adoptat joi două ordonante de urgentă pentru sectorul crescătorilor de animale, alocând 72 milioane euro pentru fermierii din acest domeniu, a anuntat premierul Marcel Ciolacu.

”Adopăm azi (joi – n.red) noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă. În total alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale”, a declarat premierul în deschiderea şedintei de guvern.

De asemenea, el a precizat că subventia pentru motorina folosită în agricultură va fi actualizată la nivelul de 2 lei/litru. ”Asta inseamnă că fermierii vor primi în total ca subventie 25% din costul cu motorina pentru lucrările agricole ”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Astfel, Ordonanta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere pentru susţinerea crescătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.
Cuantumul propus pentru ajutorului de stat este următorul:
• pentru efectivele de bovine de carne 100 euro/cap
• pentru efectivele de bubaline 100 euro/cap
Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 79,4 milioane lei, echivalentul sumei de 16,1 miliaone euro, iar numărul estimativ al potenţialilor beneficiari este de 6.000, cu un efectiv estimat de 150.000 capete bovine de carne, respectiv 11.000 capete bubaline.
Sursa de finanţare este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate.
Tot joi a fost aprobată şi Ordonanta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri.
Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126,6 miliaone lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin şi 152 milioane lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol.    
Beneficiari ai schemei pot fi:
a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;   
b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.
Fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a mai declarat joi că săptămâna viitoare va discuta cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare şi cu ministrul Agriculturii pentru a stabili continuarea mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
activitate,
sector,
fermieri,
ajutor de stat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.