Premierul Marcel Ciolacu a atras atenţia asupra creşterii profitului cu 2000% al PepsiCo în 2023: „Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”

Autor: Alexandra Matei Postat la 12 iulie 2024 28 afişări

Premierul Marcel Ciolacu a atras atenţia asupra creşterii profitului cu 2000% al PepsiCo în 2023: „Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”

Premierul Marcel Ciolacu a atras atenţia, în timpul conferinţei de presă a PepsiCo, gigantul din sectorul de snacksuri şi băuturi, care a inaugurat miercuri, 10 iulie, o investiţie de 100 mil. dolari la fabrica din Popeşti-Leordeni, asupra creşterii de profit a companiei cu peste 2000% în 2023 faţă de anul precedent.

Ciolacu a subliniat că dacă ar mai fi încă zece astfel de multinaţionale, cu o creştere similară de profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit.

„Pentru că vorbim de viitor, chiar dacă doriţi public sau în particular, mi-aş dori să îmi spuneţi şi mie secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2.000%. Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, sigur, şi vă spun că am făcut socotelile, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”, a spus Marcel Ciolacu în timpul evenimentului, adresându-se direct conducerii PepsiCo.

PepsiCo are în România două companii - Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul de băuturi al PepsiCo şi Star Foods EM, producătorul de snacksuri. Portofoliul PepsiCo cuprinde brandurile Lay’s, Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker şi SodaStream.

Prin Quadrant Amroq Beverages, gigantul deţine o fabrică la Dragomireşti şi prin Star Foods EM controlează unitatea de producţie a snacksurilor de pe plan local din Popeşti-Leordeni.

În România, PepsiCo este numărul doi în băuturi răcoritoare, după Coca-Cola HBC, îmbuteliatorul Coca-Cola şi Sprite, dar numărul unu în snacksuri.

„Pentru mine, ca premier, Pepsi este modelul investitorului de calibru din economia românească. Sunteţi o companie care face din nou o investiţie de peste 100 de milioane de euro, o companie care contribuie la reducerea deficitului comercial al ţării”, a mai adăugat Marcel                 Ciolacu.

În 2023, datele de la Ministerul de Finanţe arată că Quadrant Amroq Beverages, divizia de băuturi a PepsiCo, a avut o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi un profit net de peste 90 de milioane de lei, care într-adevăr a crescut faţă de anul anterior cu peste 2000%.

Divizia de băuturi a PepsiCo a înregistrat această creştere importantă de profit în 2023, însă rezultatul vine după un an în care a existat o scădere vizibilă, ceea ce ar putea explica această evoluţie pozitivă. În 2022, arată datele publice, Quadrant Amroq Beverages a raportat un profit net de doar 4,1 mil. lei, semnificativ mai mic decât în 2021, când acesta se situa la peste 66 mil. lei.

Comparativ cu alţi jucători de pe piaţa de băuturi răcoritoare, creşterea de profit a PepsiCo din anul 2023 rămâne una impresionantă. Spre exemplu, Maspex, producătorul Tymbark şi Salatini, şi-a majorat cu 34% profitul net în 2023, iar Coca-COLA HBC ROMANIA, îmbuteliatorul Coca-Cola şi Sprite şi jucătorul numărul unu din sectorul de băuturi răcoritoare, a avut o creştere de profit de 9%, potrivit datelor publice.

Gigantul din sectorul de snacksuri şi băuturi PepsiCo este una dintre companiile care trebuie să plătească impozitul minim pe cifra de afaceri. Această taxare se aplică contribuabililor cu cifra de afaceri mai mare de 50 mil. euro, astfel că acele companii cu afaceri care depăşesc acest prag sunt obligate la plata unui impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Ciolacu, despre taxarea suplimentară pentru produsele care au un conţinut mare de zahăr

În timpul evenimentului, premierul Marcel Ciolacu a ţinut să sublinieze că PepsiCo este, de asemenea, una dintre companiile obligate la plata unei taxe suplimentare pentru produsele cu un conţinut ridicat de zahăr.

„Cu certitudine nu veţi uita şi n-aţi uitat faptul că Guvernul pe care îl conduc, cu actualul ministru al Finanţelor, suntem cei care am taxat suplimentar produsele care au conţinut mare de zahăr. (...) Vă rog să vă concentraţi pe băuturi cu mai puţin zahăr. Şi, evident, către chipsuri cu mai puţină sare. Îmi doresc ca, în scurt timp, să fiu nevoit să constat că această măsură de impozitare suplimentară a produselor cu mult zahăr să nu mai aibă conţinut şi niciun impact bugetar”, a mai spus premierul.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.