Premiul Nobel pentru literatură ar putea merge la un scriitor non-occidental
Premiul Nobel pentru Literatură a onorat scriitori predominant occidentali de când a fost decernat pentru prima dată în 1901, dar Academia Suedeză ar putea îndrepta lumina reflectoarelor mai departe în acest an, spun experţii.
În lipsa unei liste oficiale, se speculează cu privire la persoana pe care o va alege comitetul Nobel, decizia acestuia urmând să fie dezvăluită joi la ora 13.00, notează AFP.
Mulţi cred că autorul chinez Can Xue - favorit pe mai multe site-uri de pariuri - va câştiga, alături de romancierul australian Gerald Murnane.
Adesea comparat cu Franz Kafka, stilul experimental al lui Can transformă banalul în suprareal.
Academia este cunoscută pentru înclinaţia sa de a aduce autori mai puţin cunoscuţi la un public mai larg.
Acum, premiul ar putea merge la fel de uşor către un scriitor mexican sau argentinian, ca şi către un autor african.
„Cred că va fi o femeie dintr-o zonă lingvistică din afara Europei”, a spus Bjorn Wiman, redactor cultural la ziarul suedez Dagens Nyheter.
Anul trecut, premiul a fost acordat dramaturgului norvegian de vârstă mijlocie Jon Fosse.
Încă de la crearea sa, Premiul Nobel pentru Literatură a fost o afacere eurocentrică şi masculină. Din 120 de laureaţi, doar 17 au fost femei, dintre care opt în ultimii 20 de ani.
În timp ce 30 de autori de limbă engleză şi 16 de limbă franceză au fost premiaţi, un singur scriitor arab a câştigat premiul: Egipteanul Naguib Mahfouz, în 1988.
Alte nume vehiculate în cercurile literare din Stockholm sunt Laszlo Krasznahorkai din Ungaria, Mircea Cărtărescu din România, Ngugi wa Thiong'o din Kenya şi Haruki Murakami din Japonia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro