Presedintele retrimite Legea pensiilor in Parlament, pentru rediscutarea varstei de pensionare la femei
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca retrimite Legea pensiilor in Parlament, pentru rediscutarea articolului 53, alineat 1, care prevede egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei, la 65 de ani, incepand din 2030.
"Sunt un sustinator al egalitatii de sanse, dar si al legalitatii de tratament in fata legii pentru femei si barbati - nu pot sa nu analizez insa realitatile socio-economice din Romania", a declarat presedintele, aratand ca femeile care au serviciu au o situatie dificila, pentru ca "mai au un serviciu si acasa", unde sunt "principalele responsabile de gestionarea treburilor casei si de cresterea copiilor".
"Femeile fac o dubla munca in Romania", a conchis presedintele. Chiar si fata de legislatia actuala, care prevede ca femeile ies la pensie la 58 ani, iar barbatii la 62 de ani, noua lege ar institui o deosebire de tratament intre sexe, intrucat conform ei, la barbati ar creste varsta cu 3 ani, iar la femei ar creste cu 7 ani.
El a adaugat ca a semnat deja adresa catre presedintii celor doua Camere si ca spera ca ei sa fie de acord cu o reexaminare rapida a legii, in sensul stabilirii varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani in loc de 65.
In privinta modului cum s-a votat in Parlament Legea pensiilor, puternic contestat de opozitie, Traian Basescu a constatat o serie de "abordari ridicole ale politicienilor, in special liderul PSD si cel al PNL", care i-au cerut presedintelui sa arbitreze in interiorul unei Camere, ceea ce este imposibil, conform legii. "Presedintele nu se poate implica in activitatea interna a unei Camere, iar cei doi sa se adreseze Comisiei de disciplina a Parlamentului pentru a rezolva problemele in litigiu".
Cand vorbesc de "dictatura" cu referire la Traian Basescu, liderul PSD - Victor Ponta - si cel al PNL - Crin Antonescu - nu inteleg ce inseamna ca presedintele sa se implice in activitatea interna a Parlamentului, incalcand separatia puterilor in stat", a spus Basescu, comentand ironic ca liderii opozitiei i-au cerut lui "sa faca pe chestorul in Parlament". Opozitia sustine ca legea a fost adoptata ilegal, pentru ca in sala nu se afla cvorumul necesar, iar Roberta Anastase, presedinta Camerei, ar fi numarat niste voturi fictive.
"Sa ne pastram decenta, indiferent care ne sunt interesele", spune Basescu.
Seful statului s-a raliat indirect acuzatiilor Robertei Anastase, presedinta Camerei, care acuzase PSD ca a conditionat votul la Legea pensiilor in Parlament de aprobarea unor sume de bani pentru anumite judete, dand de inteles ca daca ar fi primit banii respectivi, parlamentarii respectivi ar fi votat Legea pensiilor, in ciuda faptului ca la nivel declarativ opozitia i-a dezaprobat mereu prevederile, pe motiv ca legea nu e favorabila pensionarilor. "Este cea mai de jos abordare pe care o poate avea un parlamentar - sa-si vanda voturile in Parlament, lasandu-i pe pensionari neaparati", spune presedintele.
Basescu a tinut sa adauge ca "regulamentul Parlamentului prevede ca participarea la vot este obligatorie, iar recomandarea mea catre Ponta si Antonescu nu e decat o simpla chemare la decenta".
Legea pensiilor a fost declarata constitutionala, miercuri, de catre Curtea Constitutionala, fiind inaintata apoi presedintelui spre promulgare. Opozitia a anuntat, in ultimele zile, ca daca Traian Basescu o va promulga, atunci PSD si PNL vor initia procedura de suspendare a presedintelui.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro