Presiuni enorme după creşterea explozivă: OpenAI, perla Inteligenţei artificiale, creatorul ChatGPT, vrea să adopte un model de business netestat pentru a se proteja de orice influenţă externă sau preluări ostile

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 10 octombrie 2024 72 afişări

Presiuni enorme după creşterea explozivă: OpenAI, perla Inteligenţei artificiale, creatorul ChatGPT, vrea să adopte un model de business netestat pentru a se proteja de orice influenţă externă sau preluări ostile

OpenAI explorează o structură corporativă relativ nouă pentru a se proteja de preluări ostile şi pentru a-l apăra pe directorul său executiv, Sam Altman, de influenţele externe, scrie FT.

Start-up-ul de inteligenţă artificială, care a obţinut săptămâna trecută o finanţare de 6,6 miliarde de dolari, plănuieşte să se reorganizeze ca o corporaţie de utilitate publică (PBC). Acest model de societate este nou şi rar folosit, fiind adoptat şi de alţi jucători din domeniul AI, cum ar fi Anthropic şi xAI, fondat de Elon Musk.

Un avantaj major al structurii PBC este că poate preveni o achiziţie nedorită sau presiunile venite din partea unui investitor activist, spun surse apropiate companiei. Aceasta ar însemna că un investitor actual, cum ar fi Microsoft, ar putea avea dificultăţi în a prelua controlul asupra OpenAI.

Ca PBC, OpenAI ar trebui să echilibreze interesele acţionarilor cu un beneficiu public şi cu alte părţi interesate, cum ar fi angajaţii şi societatea. Această „abordare multidimensională a obligaţiilor fiduciare” ar proteja compania de eventualele presiuni pentru a prioritiza profitul în detrimentul altor valori, oferindu-i astfel mai multă libertate de a ignora cerinţele activiştilor financiari.

Noua structură este propusă într-un moment de schimbare pentru OpenAI, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din Silicon Valley, fiind evaluată recent la 150 de miliarde de dolari. Acest model îi va permite să atragă noi investitori şi să obţină capitalul necesar pentru a concura cu giganţi bine finanţaţi, precum Google, şi pentru a susţine costurile dezvoltării modelelor avansate de inteligenţă artificială.

Totuşi, compania se confruntă şi cu provocări interne. În urmă cu un an, Sam Altman a fost temporar demis în urma unui litigiu la nivelul consiliului de administraţie. Recent, mai mulţi membri ai echipei de conducere, inclusiv Mira Murati, influentul director tehnologic, şi-au anunţat plecarea. În acelaşi timp, Elon Musk, cofondatorul OpenAI, a dat în judecată compania, acuzând-o că a abandonat misiunea sa originală de a aduce beneficii umanităţii prin parteneriatul de miliarde de dolari încheiat cu Microsoft.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.