Preţul grâului ar putea creşte în 2014

Autor: Oana Netbai Postat la 12 decembrie 2013 758 afişări

XTB România a realizat o analiză din care reiese că preţul grâului ar putea creşte cu 15% în 2014. În prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional, însă anul viitor nu se anunţă la fel de productiv.

În luna august, România a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producţia totală de grâu, adică 736 mii de tone, la un preţ mediu de 183 euro/tonă. În aceeaşi lună, Egiptul a importat 181 de mii de tone, dar a continuat să fie interesat de grâul românesc, realizând o comandă de 60 de mii de tone în noiembrie, de data aceasta la un preţ de 224 euro pe tonă, cu 22,4% mai ridicat. Preţul mai mare la export se poate reflecta într-o scumpire şi pe piaţa internă şi trebuie pus în contextul cererii ridicate din ţările arabe.

Mai mult, grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde preţurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la preţuri sub 180 euro/tonă. De altfel, traderii au putut realiza profituri consistente cumpărând grâu ieftin din Bulgaria în vară, depozitându-l şi exportându-l ulterior către ţările arabe la preţuri în creştere, conform studiului XTB România. Preţuri mai coborâte sunt şi în Ungaria, unde la jumătatea lui noiembrie preţul pe bursa de la Budapesta se situa la aproximat 164 euro/tonă.

Pe pieţele internaţionale, preţul grâului a scăzut cu aproximativ 31,8% în ultimele 17 luni. Faţă de acum un an, preţul este cu 22,5% mai jos. În ultimele şase luni preţul a fost mai stabil, oscilând în jurul unui nivel mediu de 6,75 dolari pe buşel. Mişcarea de ieftinire a fost generată iniţial de echilibrarea balanţei dintre cerere şi ofertă  pe final de 2012, urmată de creşterea ofertei anticipate, în prima jumătate a acestui an.

Preţul a devenit însă prea mic pentru producători. Franţa a preferat să îşi mărească stocurile interne decât să exporte la preţurile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat şi de alte ţări exportatoare.

Pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut şi, independent de alţi factori, deprecierea preţului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul, însă scenariul nu este valabil şi pentru anul viitor.

Pentru 2014 estimările ce ţin de suprafaţa cultivată la nivel internaţional sunt în creştere de 5 milioane de hectare, până la 225,4 milioane de hectare, cea mai mare suprafaţă din ultimii 17 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pret,
grau,
crestere,
romania,
productie
/actualitate/pretul-graului-ar-putea-creste-in-2014-11759744
11759744
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.