Prima economie a Europei este în plin picaj: Încrederea în perspectivele de business ale Germaniei continuă să scadă odată cu creşterea inflaţiei şi a temerii unei posibile recesiuni

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 25 august 2022 78 afişări

Prima economie a Europei este în plin picaj: Încrederea în perspectivele de business ale Germaniei continuă să scadă odată cu creşterea inflaţiei şi a temerii unei posibile recesiuni

Încrederea în perspectivele de afaceri ale Germaniei a scăzut în august, pe măsură ce inflaţia în creştere şi temerile cu privire la o posibilă recesiune în cea mai mare economie a Europei s-au intensificat, scrie Bloomberg.

Indicatorul Institutului Ifo al aşteptărilor de afaceri pentru următoarele şase luni a scăzut la 80,3 de la 80,4 în iulie, deşi economiştii preziseseră o scădere mai abruptă. Condiţiile actuale au fost, de asemenea, evaluate ceva mai pesimist. Cu toate acestea, date separate au arătat că economia s-a dovedit mai rezistentă decât se credea iniţial în al doilea trimestru.

Companiile germane emit perspective din ce în ce mai sumbre cu privire la situaţia businessului autohton.

Pe măsură ce ţara se grăbeşte să se îndepărteze de energia rusă, sondajele de afaceri evidenţiază Germania ca un punct slab al celor 19 naţiuni din zona euro. Producţia a început deja să scadă în iulie şi s-a contractat din nou în august, a declarat S&P Global într-un comunicat separat la începutul acestei săptămâni.

Perspectivele pentru lunile următoare sunt „în mod clar pesimiste”, a spus preşedintele Ifo, Clemens Fuest. „Incertitudinea în rândul companiilor rămâne ridicată. Producţia economică este probabil să scadă în al treilea trimestru.”

Ifo se aşteaptă la o scădere de aproximativ 0,5% în perioada verii din cauza consumului privat slab, a declarat joi Timo Wollmershaeuser, economist senior la institut, pentru Bloomberg TV.

Indicele Ifo înregistrează cele mai grave scăderi în sectorul comerţului cu amănuntul. „Desigur, acest lucru are de-a face cu rata ridicată a inflaţiei pe care o observăm în Germania, care afectează în mod clar puterea de cumpărare a gospodăriilor”, a spus el.

În al doilea trimestru, o rată de creştere de 0,1% a depăşit o estimare preliminară şi a ajutat ţara să scape cu puţin de stagnare, deşi nu va face mare lucru pentru a risipi temerile legate de perspectivele iniţiale.

Bundesbank a declarat săptămâna aceasta că este foarte posibil ca producţia din al treilea trimestru să stagneze, în timp ce riscul de contracţie în trimestrul patru din 2022 şi primul trimestru din 2023 a crescut „considerabil”. Inflaţia, între timp, poate ajunge la aproximativ 10% spre sfârşitul anului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.