Primele concluzii ale alegerilor locale şi europarlamentare: PSD şi-a întărit poziţia, PNL a obţinut mai bine decât aşteptările, USR pierde pe mâna lui Drulă, AUR a căzut de pe valul naţionalismului, Cioloş este pa.
Prezenţa la vot a fost mai bună decât aşteptările, PSD a câştigat peste estimările proprii, PNL a obţinut un rezultat mai bun faţă de situaţia politică din sondaje de la începutul anului.
Nicuşor Dan a câştigat Primăria Capitalei peste estimările din sondaje, devenind liderul opoziţiei, iar prin cele două propuneri de referendum prin care să se ia banii de la sectoarele controlate de PSD şi PNL deschide un nou front politic.
Gabriela Firea, PSD, s-a supraestimat şi a pierdut. Piedone a luat mult prea puţin faţă de retorica din campanie, dar a câştigat sectorul 5 pentru fiul lui, Vlad.
Sebastian Burduja, care a avut cea mai prezentă campanie în social media, a luat mult prea puţine voturi faţă de cât era creditat în sondaje. Votanţii PNL s-au îndreptat mai degrabă către Nicuşor Dan.
USR se îndreaptă către un eşec politic răsunător, fiind ţinuţi în viaţă de rezultatul lui Nicuşor Dan, care deşi este independent, se identifică în continuare cu USR-ul. Prin acest rezultat, Drulă, preşedintele USR, o ia pe urmele lui Dacian Cioloş.
PSD câştigă peste aşteptări prin prisma numărului de CJ şi primării, dar nu are un avantaj zdrobitor la nivel politic.
PNL-ul lui Ciucă a ieşit cu faţa curată din aceste alegeri, cu un rezultat peste aşteptările de la începutul anului, când PSD-ul îl trăgea după el.
Emil Boc, primarul PD-L/PNL al Clujului, a luat un vot sub aşteptări, iar asta dă de gândit.
Gheorghe Flutur / baronul PD-L/PNL de la Suceava şi unul dintre greii PNL, a pierdut zdrobitor în faţa unui deputat PSD de 32 de ani, Gheorghe Şoldan.
AUR a început anul în forţă, dar s-a epuizat până în alegeri, iar rezultatul nu este pe măsura retoricii naţionaliste şi suveraniste clamată.
Spre surprinderea lui Robu, mai mulţi timişoreni l-au votat pe Dominic Fritz decât l-au votat pe el, ceea ce arată că este foarte greu să te resuscitezi din punct de vedere politic, exact cum s-a întâmplat şi cu Gabriela Firea la Bucureşti - corporatiştii din Bucureşti l-au preferat pe Nicuşor Dan, nu pentru că ar fi făcut ceva extraordinar, ci pentru că le-a plăcut să audă că se luptă cu mafia imobiliară şi nu voiau să voteze cu Piedone sau cu Firea.
PSD, ca şi PNL, clamează câştigarea alegerilor, având în vedere că la europarlamentare, această alianţă a obţinut peste 50%, dar acest rezultat s-ar putea să fie înşelător în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.
La aceste alegeri, forţa locală a acestor două partide se va mai diminua, iar rezultatul va coborî sub 50%.
AUR şi USR, cu acest rezultat prost, s-ar putea să se mobilizeze şi să obţină la alegerile parlamentare un rezultat mai bun, pentru că pornesc de mai jos.
Rezultatul la europarlamentare şi locale, cel puţin pentru PSD şi PNL, nu clarifică situaţia candidatului la preşedinţie, având în vedere că PNL merge în continuare cu Ciucă, iar PSD îl împinge pe Ciolacu să candideze, deşi PSD nu va lua niciun vot din zona dreptei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro