Primul accelerator regional de investiţii din România, lansat de ADR Vest, cu un buget total de 14 milioane euro, a lansat procesul de selectie a administratorului, termenul limită de depunere a candidaturilor fiind 16 septembrie

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 august 2024 23 afişări

Primul accelerator regional de investiţii din România, lansat de ADR Vest, cu un buget total de 14 milioane euro, a lansat procesul de selectie a administratorului, termenul limită de depunere a candidaturilor fiind 16 septembrie

Primul accelerator regional de investiţii din România, o iniţiativă a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, cu un buget total de 14 milioane euro, a ajuns în etapa selectării administratorului de fond, termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură fiind 16 septembrie.

Selecţia este una internaţională, iar procedura a fost publicată atât pe SEAP, cât şi pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Procesul va avea două etape.

Administratorul va fi selectat prin procedura de negociere competitivă şi va asigura managementul acceleratorului. Administratorul de fond va contribui cu fonduri proprii şi va atrage în fond investitori terţi independenţi

Din bugetul de 14 milioane euro, peste 11 milioane euro vor fi investiţi în companii aflate la început de drum. Până la 2,8 milioane de euro vor ajunge la administratorul fondului, sub formă de comision de management.

Finanţarea se face din Programul Regional Vest 2021-2027.

„ E un moment foarte important pentru întreaga Regiune Vest, pentru că unul dintre pilonii pe care ne bazăm în politica de dezvoltare regională în actualul ciclu financiar este acela de a finanţa şi de a investi în companii aflate la început de drum şi care au o componentă tehnologică. E vorba de renumitele acceleratoare de afaceri ce au o componentă de „seed money” şi în al doilea rând vorba de fonduri de capital de risc.

Ţinta noastră este să avem un unicorn în regiunea noastră până în 2027. Ca să reuşim asta, acum plantăm nişte seminţe pe care, în anii următori le vom îngriji şi le vom creşte. Acest tip de investiţie face exact acest lucru. Practic, ajută să sădească seminţele dezvoltării unor companii care au idei, au cunoaştere, dar nu au resurse, iar aici intervenim noi, ca să îi ajutăm să crească”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Instrumentul financiar se va implementa în trei etape:

1. Etapa de pre-accelerare, prin care Administratorul de Fond va furniza instruire, mentorat şi sprijin persoanelor fizice cu idei de afaceri inovatoare şi fezabile, în vederea dezvoltării ideilor de afaceri cel puţin până la nivel de MVP (Produs Minim Viabil din punct de vedere al funcţionalităţii, al nevoii în piaţă şi al ideii de bussiness). Ţinta este dezvoltarea portofoliului de IMM-uri care vor intra în procesul de accelerare şi dezvoltare. 

 

2. Etapa de accelerare furnizează IMM-urilor cu idei de afaceri noi în sectoare inovative din punct de vedere tehnologic, cu potenţial de dezvoltare şi de expunere internaţională,  un sprijin combinat, atât  îndrumare, instruire, mentorat si consiliere cât şi finanţare prin capital de risc.

3. Etapa de finanţare seed oferă finanţare atât  IMM-urilor care au o obţinut deja o primă finanţare în etapa de accelerare, cât şi altor companii care au perspective de dezvoltare rapidă pe piaţă.

Până la finalul ciclului de finanţare 2021-2027, ADR Vest îşi propune să sprijine cel puţin: 100 de MVP-uri în etapa de pre-accelerare, 40 de IMM-uri în faza de accelerare şi 10 IMM-uri în etapa de finanţare seed.

„Este o foarte mare diferenţă între apelurile destinate IMM-urilor, lansate în ciclurile precedente de finanţare şi cel pe care îl dezvoltăm acum. În primul rând, nu centrăm finanţarea pe capacitatea existentă a unei firme, ci pe idee, pe şansa ei de a se dezvolta în piaţă şi, evident, pe componenta tehnologică pe care ideea o aduce sau o foloseşte. Apoi, ce este foarte important este că, pe lângă finanţarea de care vor beneficia, vor primi acest pachet de mentorat pe care echipa care va face gestionarea acceleratorului o va aduce companiei. Practic, din momentul în care se iniţiază procesul, ei primesc asistenţă pentru marketing, pentru zona de tehnologie, pentru dezvoltarea financiară a companiei - aspecte pe care altfel companiile ar trebui să le cumpere din piaţă”, a mai declarat Sorin Maxim.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
etapa,
administrator,
accelerare,
companii,
imm

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.