Primul Kindle: cartea mecanică din 1935 pe care nu ai vrea să o iei în tren

Autor: Ioana Matei Postat la 18 ianuarie 2013 46 afişări

Când e-book-ul Kindle de la Amazon a fost lansat în 2007, s-a spus că acesta a reprezentat începutul unei noi ere în tehnologie şi moartea cărţilor tipărite. Dar se pare că bazele tehnologiei există din 1935, potrivit dailymail.co.uk.

Un desen dintr-o revistă publicată acum mai bine de 80 de ani prezintă "cititorul de carte al viitorului" - un design similar cu al e-book-ului de astăzi. Schiţa găsită în numărul de aprilie din 1935 al revistei "Ştiinţa şi mecanica de fiecare zi" prezintă un dispozitiv format dintr-un fotoliu, un ecran de sticlă şi butoane pentru întoarcerea paginilor. Bărbatul din desen stă într-un fotoliu, citeşte o carte proiectată pe un ecran de sticlă şi schimbă paginile prin intermediul unei telecomenzi.

Chiar dacă bazele tehnologiei sunt asemănătoare celei cu care funcţionează Kindle-ul de astăzi, acesta este clar mult mai portabil decât strămoşul din revistă. Desenul este însoţit de explicaţii referitoare la tehnologie: "diafilme cu pozele paginilor", "pagini reproduse(mărite)", "butoane care întorc foile", "ajustarea focalizării", "răsucirea ecranului la un unghi corespunzător". Chiar dacă schiţa este foarte detaliată, nu există surse care să vorbească despre punerea în practică a unei astfel de modalităţi de citire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Kindle,
carte,
tehnologie
/actualitate/primul-kindle-cartea-mecanica-din-1935-pe-care-nu-ai-vrea-sa-o-iei-in-tren-10491578
10491578
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.