Producători de lapte. Cei trei muschetari români

Autor: Florentina Niţu Postat la 05 iulie 2024 4408 afişări

Producători de lapte. Cei trei muschetari români

Anul 2023 a adus o schimbare în topul celor mai mari jucători din industria laptelui şi anume Mirdator Mirdatod Prod, producătorul brandului Lactate de Ibăneşti, deţinut de fraţii Mircea şi David Todoran în top zece, după cifra de afaceri. Astfel, acum, sunt trei companii româneşti care concurează marile grupuri străine, într-o piaţă cu vânzări de lapte în retail de 2 miliarde de lei.

Cele trei companii cu capital autohton sunt Simultan din Timiş, fondat de familia Herbai, Carmo Lact Prod, producătorul brandului de lactate şi brânzeturi Monor din Bistriţa-Năsăud, deţinut de Eugen Creoşteanu, Ioan Neagoş, Alin Neagoş, şi Mirdatod Prod din judeţul Mureş. Mirdatod Prod a intrat în top zece după ce a surclasat Prodlacta din Braşov, deţinută majoritar de JLC din Republica Moldova, care şi-a cerut insolvenţa.

Cu toate acestea, cele trei companii realizează împreună afaceri de 800 de milioane de lei, mai puţin decât Albalact, liderul industriei, care sare de 1 miliard de lei. De altfel, Albalact este controlat de grupul francez Lactalis, care mai deţine şi Covalact, şi Dorna Lactate, aflate în top zece. Astfel, în continuare puterea marilor jucători străini este mai mare. De altfel, francezii de la Danone realiează peste 1 miliard de lei.

Românii au potenţial de dezvoltare în această piaţă, pentru că au încă afaceri mici, mai ales că aproape 50% din laptele de pe rafturile magazinelor locale vine din import, în principal din Ungaria, Polonia şi Cehia. De asemenea, această dependenţă de importui poate afecta preţurile laptelui, în funcţie de fluctuaţiile pieţei internaţionale şi de costurile asociate importurilor.

800 milioane de lei a fost cifra de afaceri înregistrată de companiile cu capital privat românesc aflate în clasament

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lapte,
top,
companii,
lactate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.