Producătorul brandului de conserve Arovit a investit într-o plantaţie de peste 400 de hectare cu alune pe care vrea să le vândă italienilor de la Ferrero pentru producţia de Nutella

Autor: Cristina Bellu Postat la 15 noiembrie 2024 62 afişări

Producătorul brandului de conserve Arovit a investit într-o plantaţie de peste 400 de hectare cu alune pe care vrea să le vândă italienilor de la Ferrero pentru producţia de Nutella

Antreprenorul Dorin Bob, de profesie agronom, care deţine brandul de conserve Arovit, pariază pe un nou proiect, Pădurea cu Aluni, prin intermediul căruia vrea să ajungă furnizor de alune pentru Ferrero, gigantul din sectorul dulciurilor, cu afaceri de peste 1,5 mld. lei în România.

Omul de afaceri transilvănean deţine în prezent un lot de 460 de hectare, plantat cu alune, în comuna Homoroade, judeţul Satu Mare, iar anul acesta a finalizat lucrările de pregătire pentru un nou lot, de 211 hectare, în localitatea Sâi, din acelaşi judeţ.

“Cultura de alun a devenit ideală în România, în condiţiile în care ţări puternice pe acest segment înregistrează producţii din ce în ce mai reduse, pe fondul schimbărilor climatice”, spune antreprenorul.

Expansiunea sectorului este susţinută şi promovată şi de implicarea producătorului italian de dulciuri Ferrero, care urmează să ofere companiei Pădurea cu Aluni suport tehnic şi know-how. În plus, producătorul este angajat în dezvoltarea unor lanţuri de aprovizionare cu alune, care vor putea furniza în viitor această materie primă industriei sale de dulciuri.

„Pădurea cu Aluni este un proiect pe termen lung, care va aduce efecte benefice întregii comunităţi locale. Planul nostru este acela de a crea o cooperativă agricolă modernă, capabilă să îi susţină pe micii producători şi investitori din regiune în a-şi valorifice terenurile şi a asigura un venit constant pentru mai multe generaţii”, spune Dorin Bob.

Alunul este o cultură promiţătoare pentru proprietarii de suprafeţe agricole mici şi medii, deoarece are un grad ridicat de mecanizare. Alunul asigură o producţie constantă pentru 30-50 de ani şi venituri medii anuale de 3.000-4.000 de euro pe hectar.

Fermierii locali care vor intra în această viitoare asociere vor beneficia de asistenţă tehnică, logistică şi financiară şi consultanţă de specialitate pentru înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiei de alun, spune antreprenorul.

Dorin Bob a realizat primul pas pentru producţia de alune în urmă cu 6 ani, când a preluat un lot de 460 de hectare, în comuna Homoroade, unde exista o livadă veche de meri, aflată în stare avansată de declin. Dorin Bob a decis defrişarea acestei livezi şi pregătirea ei pentru o plantaţie mai eficientă economic. Astfel, în 2021 a luat start plantarea de aluni din cele mai bune soiuri.

Potrivit antreprenorului, Pădurea cu Aluni va recolta în 2026 primele alune de pe o parte din parcelele reconvertite.

Noul lot de 211 hectare, din localitatea Sâi, este acum pregătit pentru plantare cu puieţi achiziţionaţi din Italia şi Serbia, din cele mai apreciate soiuri la nivel mondial: Tonda Francescana, Tonda di Giffoni, Romana şi Nocchione. Astfel, Pădurea cu Aluni va deţine  cea mai mare plantaţie din ţară cu puieţi din soiul Tonda Francescana.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.