PROGNOZA METEO. Cod galben de caniculă. Cum va fi vremea până la sfârşitul săptămânii viitoare
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare cu cod galben pentru perioada 28-30 iulie, când vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării.
În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36-37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.
Administraţia Naţională de Meteorologie a difuzat, de asemenea, prognoza meteo pentru toate regiunile ţării în următoarea săptămână, până la 4 august.
BANAT
Media regională a temperaturilor maxime va fi în creştere până în jur de 36 de grade Celsius, valoare ce se va atinge în zilele de 28 şi 29 iulie. Începând din 30 iulie vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 34 de grade Celsius. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor creşte până la 20 de grade Celsius, iar ulterior vor marca o scădere uşoară, fără a coborî în nici o noapte sub 18 grade Celsius. Începând cu 28 iulie, ploile vor fi posibile zilnic, cel mai probabil sub forma averselor slabe cantitativ şi cu apariţie la nivel local sau chiar izolat.
CRIŞANA
Vremea se va încălzi treptat, cu o medie a temperaturilor maxime care în zilele de 28, 29 şi 30 iulie va atinge 35-36 de grade Celsius. Începând din 31 iulie vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 33 de grade Celsius. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor atinge până la 19 grade Celsius, iar ulterior vor marca o scădere uşoară, fără a coborî în nici o noapte sub 17 grade Celsius. Pe arii restrânse sunt posibile ploi slabe cantitativ şi eventual descărcări electrice pe tot parcursul intervalului de prognoză.
TRANSILVANIA
În acest week-end şi la începutul săptămânii următoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 35-36 de grade Celsius. Între 31 iulie şi 4 august se vor înregistra valori termice medii diurne apropiate de norme, în jurul a 31 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime vor fi în creştere, atingând un maxim de aproximativ 16 grade şi ulterior nu vor mai coborî sub 14 grade Celsius. După 28 iulie, fenomenele de instabilitate atmosferică se pot semnala local şi temporar în oricare din zile, însă doar izolat vor fi posibile cantităţi de apă ceva mai însemnate.
MARAMUREŞ
În acest week-end şi la începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime de 33-34 de grade Celsius. Între 31 iulie şi 4 august se vor înregistra valori termice medii în jurul a 32 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime nocturne vor fi în creştere până la 30 iulie spre aproximativ 18 grade Celsius şi ulterior nu vor mai coborî sub 16 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, dar izolat vor fi posibile, zilnic, fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind predominant neînsemnate.
MOLDOVA
Până pe 29 iulie vremea se va încălzi treptat, atât valorile termice diurne cât şi cele nocturne fiind în creştere, astfel încât în zilele de 29 şi 30 iulie va depăşi uşor 33 de grade Celsius. Începând din 31 iulie vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, când media regională a temperaturilor maxime va fi în jur de 30 de grade Celsius. Se va produce şi creşterea mediilor temperaturilor minime nocturne până la 19 grade Celsius pe 30 şi 31 iulie, apoi acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî sub 18 grade Celsius. Pe arii restrânse sunt posibile, zilnic, ploi slabe cantitativ însoţite, eventual, de descărcări electrice.
DOBROGEA
Temperaturile medii maxime vor depăşi semnificativ mediile climatologice specifice perioadei şi nu vor mai coborî sub 30 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori vor fi în jur de 32 de grade Celsius şi se vor înregistra aproape zilnic în cursul săptămânii. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin medii ale temperaturilor minime situate între 19 şi 21 de grade. Aspectul predominant frumos al vremii se va remarca prin absenţa ploilor în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.
MUNTENIA
În acest week-end şi la începutul săptămânii următoare se va ajunge la o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 35-36 de grade Celsius. Între 31 iulie şi 4 august vremea va fi călduroasă şi se vor înregistra valori termice medii în jurul a 34 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime nocturne vor fi în creştere până pe 30 iulie spre aproximativ 20 de grade Celsius şi ulterior nu vor mai coborî sub 18 grade Celsius. Izolat vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind în general neînsemnate.
OLTENIA
Până pe 29 iulie vremea se va încălzi treptat, atât valorile termice diurne cât şi cele nocturne fiind în creştere. Media temperaturilor maxime va depăşi 35 de grade Celsius în zilele de 28, 29 şi 30 iulie. Începând din 31 iulie vremea se va răcori uşor, însă se va menţine călduroasă până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 33-34 de grade Celsius. Se va produce şi creşterea mediilor temperaturilor minime nocturne până în jur de 20 de grade Celsius pe 30 şi 31 iulie, apoi acestea vor marca o scădere uşoară, fără a coborî sub 18 grade Celsius. Probabilitatea de ploaie va fi redusă, dar izolat vor fi posibile fenomene de instabilitate atmosferică, cantităţile de apă fiind în general neînsemnate.
LA MUNTE
Vremea se va încălzi semnificativ până la 29 iulie, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor creşte în medie cu 4-6 grade. Apoi se preconizează o răcire uşoară vremii, însă valorile de temperatură se vor situa în continuare peste mediile climatologice ale perioadei. Instabilitatea atmosferică va fi redusă, deşi pot fi şi zile când local sunt posibile averse şi descărcări electrice, dar şi atunci se conturează cantităţi de apă în general slabe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro