Propunerea REVOLTĂTOARE a unui lider MAGHIAR pentru Iohannis ar schimba HARTA României
Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), fondat de Laszlo Tokes şi care are o agendă politică ce susţine autonomia judeţelor majoritar maghiare, i-a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, care marţi va merge în prima sa vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna, prin care îi cere acestuia să iniţieze şi să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrativă.
Preşedintele PPMT, Zsolt Szilágyi, susţine că „Transilvania consideră Bucureştiul un centru corupt şi ineficient de putere” şi îi cere preşedintelui României să ia în calcul federalizarea României. „Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat şi corupt”, susţine liderul maghiar. În replică, un deputat PMP de Mureş consideră jignitoare afirmaţiile PPMT: „Este o mojicie, pur şi simplu”. El arată că tema autonomiei pe criterii etnice este „resuscitată” periodic de partidele maghiare din România, din diverse raţiuni.
Preşedintele PPMT Zsolt Szilágyi afirmă, în scrisoarea deschisă către preşedintele Klaus Iohannis, că Transilvania consideră Bucureştiul „un centru corupt şi ineficient de putere”.
„Am convingerea că şi dumneavoastră aveţi interesul de a reforma în aşa fel relaţiile de putere din România, încât Transilvania să nu mai considere Bucureştiul ca un centru corupt şi ineficient de putere şi care nu este în stare să valorifice şansele şi resursele existente, ci deopotrivă, am dori ca Bucureştiul să fie o capitală modernă, generoasă şi deschisă spre provincie, care poate fi un exemplu pentru toată ţara. Acum e greu de crezut că se poate”, a transmis preşedintele PPMT Zsolt Szilágyi.
Preşedintele PPMT mai spune că este nevoie de o reformă bazată pe descentralizare, după modelul federal german, care ar face statul român „mult mai eficient”. Acesta a afirmat că, în România, comunităţile etnice sunt considerate „cetăţeni de rangul doi”.
„O reformă care ţine cont de regiunile istorice formate de-a lungul secolelor, regiuni, care sunt în stare să se autoguverneze şi să autoadministreze. Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat şi corupt. Din nefericire însă, nu există un dialog sincer şi organizat pe această temă. La fel cum nu există dialog nici despre rolul, situaţia şi viitorul comunităţilor naţionale autohtone. Comunităţile naţionale şi etnice sunt factori constitutivi al ţării, totuşi legislaţia, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanţe le consideră cetăţeni de rangul doi”, a mai spus Szilágyi.
Cititi mai multe pe www.gandul.info
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro