Protest contra scumpirii benzinei: "Petrolistii isi cresc profiturile, economia se duce la vale"
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania a emis un protest fata de noua majorare a preturilor la carburanti, decisa de OMV Petrom si Rompetrol, acuzand Guvernul ca "nu aude, nu vede, nu face nimic" ca sa se opuna scumpirilor.
De la inceputul acestui an, atrage atentia UNTRR, s-au produs urmatoarele evolutii:
- a crescut cotatia petrolului, media cotatiilor spot la titei ajungand sa creasca cu 28,8%, respectiv o crestere medie cu 25,85 dolar/baril sau 0,16 dolari/l
- a scazut cursul de schimb euro/leu cu 4,11%, respectiv cu 18 bani
- a scazut cursul de schimb dolar/leu cu 10,18%, respectiv cu 39 de bani
- a crescut pretul de vanzare al motorinei la Petrom cu 8,71%, respectiv cu 47 de bani.
"Desi la prima vedere s-ar parea ca aceasta crestere a pretului carburantului acopera doar variatia cresterii pretului la titei, daca e sa tinem cont ca influenta pretului titeiului in costul final al produsului (al motorinei) este de doar 36%, conform Biroului Federal de Statistica al Germaniei, ar fi trebuit ca aceasta crestere sa fie de doar 0,0576 dolari/l, respectiv, la cursul din 8 aprilie, 0,166 lei/l, la care se adauga TVA, rezultand o crestere de maxim 0,206 lei/l fata de 0,47 lei/l", apreciaza reprezentantii UNTRR, organizatie patronala care reprezinta interesele a peste 13.000 de operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
Din cele de mai sus rezulta ca Petrom ar obtine un profit brut de 0,264 lei/l - peste 56% din majorare reprezentand profit - doar in urma majorarilor nejustificate a preturilor, pe langa profitul obtinut anterior, conchid transportatorii. "Cum este posibil ca, in plina criza, recesiune sau cum s-o mai numi, unii sa faca profit doar datorita monopolului pe care il detin, iar statul, care ar trebui sa gestioneze economia romaneasca si sa ne scoata din recesiune, sa nu faca nimic?" se intreaba ei.
In ianuarie, dupa ce a primit de la ANAF un raport preliminar care arata ca in cursul anului 2010 a aparut o crestere de aproximativ 20% a pretului la pompa, premierul Emil Boc a cerut Fiscului sa faca o ancheta la companiile din domeniul petrolier, ca sa vada daca acestea si-au platit corect toate obligatiile fiscale. In urma cu cateva zile, solicitat de TVR sa comenteze scumpirile, prim-ministrul a afirmat ca statul nu poate face altceva decat sa "adreseze rugaminti" companiilor sa ieftineasca benzina si motorina si a criticat din nou guvernul Nastase ca a privatizat pagubos Petrom.
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, a anuntat recent ca Ministerul Economiei va lista in mai-iunie la bursa 9,84% din participatia de 20,64% detinuta la OMV Petrom.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro