Putin îi refuză lui Gorbaciov o înmormântare de stat şi nu merge la funeralii

Autor: Laura Buciu Postat la 01 septembrie 2022 83 afişări

Preşedintele rus Vladimir Putin va lipsi de la înmormântarea ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, refuzându-i onorurile de stat acordate lui Boris Elţîn, potrivit Reuters.

Putin îi refuză lui Gorbaciov o înmormântare de stat şi nu merge la funeralii

Mihail Gorbaciov, idolatrizat în Occident pentru că a permis Europei de Est să scape de sub controlul comunist sovietic, dar neiubit în ţară pentru haosul pe care reformele sale „perestroika” l-au declanşat, va fi înmormântat sâmbătă, după o ceremonie publică în Sala Coloanelor din Moscova.

Marea sală, aflată la vederea Kremlinului, a găzduit funeraliile liderilor sovietici Vladimir Lenin, Iosif Stalin şi Leonid Brejnev. Gorbaciov va primi o gardă de onoare militară, dar funeraliile sale nu vor fi funeralii de stat.

Televiziunea de stat a arătat joi cum Putin a aşezat solemn trandafiri roşii lângă sicriul lui Gorbaciov, lăsat deschis, aşa cum este tradiţional în Rusia, în Spitalul Clinic Central din Moscova, unde a murit marţi la vârsta de 91 de ani.

Putin a făcut un semn al crucii în stil ortodox rusesc înainte de a atinge pentru scurt timp marginea sicriului.

„Din păcate, programul de lucru al preşedintelui nu îi va permite să facă acest lucru pe 3 septembrie, aşa că a decis să facă acest lucru astăzi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că ceremonia lui Gorbaciov va avea „elemente” de funeralii de stat şi că statul ajută la organizarea acesteia.

Cu toate acestea, va fi un contrast puternic faţă de funeraliile lui Elţîn, care a contribuit la marginalizarea lui Gorbaciov pe măsură ce Uniunea Sovietică se destrăma şi l-a ales pe Putin, un ofiţer de informaţii KGB de carieră, ca fiind omul cel mai potrivit pentru a-i succeda.

Când Elţîn a murit în 2007, Putin a declarat zi de doliu naţional şi, alături de liderii mondiali, a participat la o mare înmormântare de stat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Intervenţia Rusiei în Ucraina pare să aibă ca scop inversarea, cel puţin în parte, a prăbuşirii Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov nu a reuşit să o prevină în 1991.

Decizia lui Gorbaciov de a lăsa ţările din blocul comunist sovietic postbelic să-şi urmeze propriul drum, iar Germania de Est şi de Vest să se reunifice, a contribuit la declanşarea unor mişcări naţionaliste în cele 15 republici sovietice, pe care nu a putut să le înăbuşe.

La cinci ani după ce a preluat puterea în 2000, Putin a numit destrămarea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”.

A fost nevoie de mai mult de 15 ore de la moartea lui Gorbaciov pentru ca Putin să publice un mesaj de condoleanţe reţinut, în care spunea că Gorbaciov a avut un „impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale” şi că „a înţeles profund că reformele erau necesare” pentru a rezolva problemele Uniunii Sovietice din anii 1980.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
gorbaciov,
funeralii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.