Radu Puiu, analist financiar XTB România: Decizia Fed de a reduce dobânzile a fost o veste bună pentru pietele internationale. Indicii bursieri au atins patru maxime istorice

Autor: Roxana Rosu Postat la 03 octombrie 2024 21 afişări

Radu Puiu, analist financiar XTB România: Decizia Fed de a reduce dobânzile a fost o veste bună pentru pietele internationale. Indicii bursieri au atins patru maxime istorice

Decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce semnificativ dobânzile, în urmă cu trei săptămâni, a fost o veste bună pentru pietele internationale, indici bursieri atingând nu mai puţin de patru maxime istorice, explică Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

Chiar dacă reacţia iniţială a pieţelor după anunţ a fost destul de timorată, investitorii s-au întors către acţiuni, după o perioadă iniţială de marcare a profiturilor.

Astfel, S&P 500 a atins patru maxime istorice săptămâna trecută şi înregistrează un randament de aproape 20% de la începutul anului, cea mai bună performanţă din 1997, arată analistul XTB România.

Împreună cu reducerea ratei, banca centrală a prognozat două reduceri de un sfert de punct procentual în restul acestui an şi o serie de reduceri anul viitor, totalizând un punct procentual.

Sesiunea de tranzacţionare de joi, 12 septembrie, a adus o evoluţie laterală în ciuda unor fluctuaţii de pe piaţă în orele imediat următoare reducerii ratei de miercuri, în timp ce Wall Street a digerat anunţul băncii centrale. La începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 13 septembrie, pieţele au părut să reia acea atitudine pesimistă, indicii principali din SUA marcând o mică scădere.

Reacţia neaşteptată se datorează în parte unei creşteri a preţurilor acţiunilor care a precedat reducerea ratei. Înainte de reducerea ratelor, indicele S&P 500 avansase deja cu aproximativ 18% în acest an, în parte datorită anticipării unei scăderi a ratelor.

Câştigurile de pe piaţa bursieră din ultimul an s-au bazat în principal pe marile companii de tehnologie, propulsate de entuziasmul faţă de inteligenţa artificială şi de aşteptările referitoare la debutul reducerilor de dobândă din partea Fed, astfel, putem asuma că preţurile au fost ajustate în conformitate cu aceste aşteptări, explică Radu Puiu.

Conform datelor Evercore ISI, începând din 1970, S&P 500 a scăzut în medie cu 4% în cele şase luni care au urmat primei reduceri a unui ciclu de relaxare a politicii monetare, dacă economia se afla în recesiune. Comparativ, S&P 500 a înregistrat un câştig de 14% atunci când Fed a redus ratele într-o perioadă fără recesiune.

În cele trei luni care urmează unei reduceri a ratei dobânzii, piaţa scade adesea, dar de obicei îşi revine la şase luni. Acest lucru susţine teoria conform căreia ratele scăzute ale dobânzii stimulează activitatea economică prin reducerea costurilor de împrumut pentru întreprinderi şi consumatori, ceea ce tinde să aducă beneficii pieţei bursiere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
reducere,
analist,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.