Război între oamenii de afaceri şi autorităţi: mii de angajaţi în şomaj tehnic apar ca neasiguraţi la sistemul de sănătate, deşi au contribuţia plătită

Autor: Adelina Mihai Postat la 08 iulie 2020 84 afişări

Război între oamenii de afaceri şi autorităţi: mii de angajaţi în şomaj tehnic apar ca neasiguraţi la sistemul de sănătate, deşi au contribuţia plătită
  • Sute de mii de angajaţi aflaţi în şomaj tehnic apar ca neasiguraţi în sistemul de sănătate, deşi pentru ei s-au plătit taxele
  • Bazele de date  de la Fisc, Casa de Sănătate şi Agenţia de şomaj nu comunică, acuză experţii contabili
  • Angajatorii sunt îndemnaţi să depună, din nou, pentru fiecare salariat, declaraţii de corectare a situaţiei
  • 1,2 milioane de angajaţi din România sunt în şomaj tehnic plătit de stat

O mare parte dintre cei 1,2 milioane de angajaţi aflaţi în şomaj tehnic figurează ca neasiguraţi la sistemul de sănătate. Motivul? Comunicarea defectuoasă dintre bazele de date ale instituţiilor, acuză experţii contabili. Angajatorii au transmis declaraţia 112 (cea care atestă plata contribuţiilor la sănătate, şomaj şi impozit) - un formular emis de Ministerul de Finanţe - pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, dar nu toţi apar ca asiguraţi în sistemul Casei de Sănătate.

La rândul ei, Casa de Sănătate le-a solicitat angajatorilor să trimită formulare rectificative, pentru ca şomerii tehnic să fie asiguraţi. Angajatorii spun că vina nu e la ei.

”Încă o dată angajatorul trebuie să plătească disfuncţionalităţile sistemului şi de comunicare instituţională. Angajatorul este cel care este pus pe drumuri şi tot el este cel care trebuie să corecteze aceste situaţii. Vorbim totuşi de tehnologizare, de digitalizare, de baze de date comune şi nu e normal ca sute de mii de angajatori să fie acuzaţi că au completat o declaraţie greşit. Oare nu declaraţia a fost greşită şi prost întocmită şi autorităţile nu vor să recunoască acest lucru? (…) Starea de fapt este gravă, deoarece angajaţii nu sunt asiguraţi, bazele de date sunt alterate, iar angajatorii sunt obligaţi să remedieze această anomalie pe banii şi pe timpul lor”, a spus Valentina Saygo, consultant fiscal la compania Ask for Accounting.

Problema a fost constatată, spune Saygo,  în momentul în care unii angajaţi aflaţi în şomaj tehnic au fost la medic şi nu li s-au oferit servicii medicale. În aceste cazuri, situaţia a fost rezolvată partial, punctual, prin adeverinţe oferite de angajator.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ai Fiscului şi cei ai Casei de Sănătate au primit o solicitare oficială privind această situaţie, dar nu au transmis un răspuns până la publicarea acestui material.

Adrian Picu, preşedintele ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), a spus că în prezent sunt 1,2 milioane de angajaţi în şomaj tehnic, iar aceştia sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, întrucât şomajul tehnic reprezintă 75% din valoarea salariului brut.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.