LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce aleg mulţi dintre români locuinţe vechi şi plătesc cash în 2024?

Recolamp: Românii aruncă la gunoi 5 milioane de becuri cu mercur. Comisia Europeană poate declanşa infringement

Autor: Alina Oprea Postat la 27 iulie 2015 159 afişări

Românii aruncă la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deşeuri care conţin mercur şi ar trebui colectate şi reciclate în mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibilă, în caz contrar, declanşarea procedurii de infringement.

"De la 1 ianuarie 2016, vorbim de o ţintă de colectare de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piaţă, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea şi tratarea a minimum 65% din deşeurile de echipamente electrice. În 2014, participanţii Recolamp au introdus pe piaţa din România circa 6,6 milioane unităţi de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele înregistrate în 2013. Din această cantitate, însă, de aproximativ 1.200 de tone, 476 tone au fost colectate şi reciclate. În afară de deşeurile gestionate de asociaţie, există încă necolectate 2.000 de tone de echipamente de iluminat, ceea ce înseamnă peste 5 milioane de becuri şi neoane. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu, întrucât conţin mercur. Necolectate selectiv, ele ajung la gropile de gunoi", a declarat pentru MEDIAFAX Roxana Şunică, director de marketing al Recolamp.

Dacă nu îndeplineşte aceste ţinte, România riscă procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Rata de colectare a deşeurilor de echipamente de iluminat (becuri, neoane şi corpuri de iluminat) a fost în România de numai 10% în anul 2013, faţă de 15% în 2012.

Potrivit celor mai recente date publicate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în 2013, în România toţi cei autorizaţi să se ocupe de managementul deşeurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din această cantitate, aproximativ 80%, adică 476 de tone, au fost colectate de Recolamp. Din greutatea naţională totală de echipamente de iluminat puse pe piaţă în 2013, participanţii Recolamp au o cotă de piaţă de 18%, iar în numele lor asociaţia a asigurat o rată de colectare de 41%, în linie cu ţintele europene.

"În vederea colectării şi reciclării deşeurilor provenite din surse de lumină uzate şi corpuri de iluminat, noi punem la dispoziţia generatorilor de deşeuri (companii private şi instituţii publice), în mod gratuit, recipiente de colectare. Şi asigurăm gratuit ridicarea, transportul şi depozitarea lor. Cu toate acestea, când ne uităm la rezultatele consolidate, de ţară, lucrurile încă merg foarte lent, suntem foarte departe de nivelul la care ar trebui să fim. Suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol, pentru că nu toţi actorii responsabili îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu", a precizat directorul de marketing al asociaţiei.

În 2014, Recolamp a introdus pe piaţă 6,6 milioane unităţi de corpuri de iluminat, tuburi de neon, becuri economice, becuri stradale şi led-uri, care cântăresc în total 1.921 de tone. În plus, alte 350.000 de unităţi de sursă de lumină au fost exportate.

Bucureştiul ocupă primul loc, la nivel naţional, în topul colectării deşeurilor de surse de lumină (becuri şi neoane), cu 44,64 tone colectate în 2014, urmat de judeţele Timiş (14,14 tone deşeuri colectate), Cluj - 10,18 tone, Arad - 9,08 tone şi Braşov - 8,67 tone.

La polul opus se află judeţele Caraş - Severin (1,09 tone), Bistriţa - Năsăud (1,06 tone), Giurgiu (1,04 tone), Botoşani (892 kg) şi Mehedinţi (434 kg).

"Acest top este influenţat de numărul de puncte de colectare pe care noi le avem în zona respectivă, de dezvoltarea industrială a zonei, de receptivitatea interlocutorilor şi disponibilitatea lor de a colecta selectiv deşeurile de echipamente de iluminat, in ciuda faptului că au obligaţia legală de a face acest lucru (Legea 211/2011 si OUG 5/2015 - riscând amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei), prin colaborarea cu Recolamp, pot preda deşeurile fără niciun cost", a adăugat Şunică.

Oficialul Recolamp subliniază totodată că în România încă se mai vând becuri clasice, cu filament, de asemenea dăunătoare mediului din cauza faptului că sunt mari consumatoare de energie. Uniunea Europeană a interzis în urmă cu câţiva ani comercializarea acestui tip de becuri.

Asociaţia Recolamp este formată din 164 de producători sau importatori de echipamente de iluminat. În 2014, Recolamp a produs şi distribuit 17.000 de recipiente pentru colectarea deşeurilor. Asociaţia are ca membri fondatori companiile Philips România, Osram România şi GE Hungary ZRT.

Recolamp a înregistrat în 2014 venituri de 6 milioane lei, reprezentând contravaloarea timbrului verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vândut de producătorii asociaţiei. În cei şapte ani de activitate, Recolamp a colectat şi reciclat 1.800 de tone de deşeuri de echipamente de iluminat, respectiv 8 milioane de becuri, neoane şi corpuri de iluminat.

Organizaţiile care au licenţă de operare pe deşeurile de echipamente de iluminat sunt asociaţiile Ecotic, RoRec, Recolamp, Environ, Ecopoint, Ecomold, Eco Lighting Collect şi firma CCR Logistics Systems.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BECURI,
COLECTARE,
gunoi
/actualitate/recolamp-romanii-arunca-la-gunoi-5-milioane-de-becuri-cu-mercur-comisia-europeana-poate-declansa-infringement-14644143
14644143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.