REPORTAJ: Zece urşi intră în casele localnicilor din Băile Tuşnad provocând distrugeri în fiecare noapte - FOTO
Zece urşi coboară în fiecare noapte la Băile Tuşnad în căutare de hrană şi provoacă distrugeri în gospodăriile localnicilor, intrând chiar şi în casele lor, unde "se servesc" cu ce găsesc de mâncare prin cămări, turiştii fiind avertizaţi să nu se plimbe prin staţiune după lăsarea serii.
De când s-a topit zăpada în zona Băilor Tuşnad, localnicii se confruntă cu probleme legate de incursiunile nocturne ale urşilor în gospodăriile lor sau chiar în case, animalele provocând distrugeri în căutarea hranei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aurora Neagoe, proprietara unei pensiuni din Băile Tuşnad, s-a trezit cu ursul în cămara locuinţei într-una din nopţile trecute. Femeia povesteşte că băieţelul ei a trezit-o, spunându-i că "bate cineva la uşă". Primul ei gând a fost că nişte hoţi încearcă să intre în casă, dar, când a coborât de la etaj, a văzut un urs mare care i-a rănit câinele şi încerca să intre pe uşa de la terasă. Cum aceasta era închisă, ursul a încercat şi celelalte uşi şi geamuri, iar în final a spart geamul de la cămară şi a intrat în locuinţă.
"M-am speriat de m-am terminat. Eram doar cu băiatul acasă, singuri. Ursul, un mascul uriaş, de care se teme toată lumea din oraş, a spart geamul termopan de la cămară şi a intrat, a făcut praf toate borcanele cu gemuri şi dulceaţuri, a deschis lada frigorifică şi a luat mai multe pungi cu carne, a făcut dezastru, de am crezut că este cutremur de 9 grade. Nu ştiam ce să fac, am sunat la 112 şi mă gândeam că, dacă nu găseşte ieşirea, vine peste mine şi peste copil", a povestit Aurora Neagoe.
Când maşina Poliţiei s-a apropiat de casă, ursul s-a speriat de semnalele acustice în funcţiune şi a fugit pe unde a venit, adică pe geamul de la cămară.
O altă femeie din Băile Tuşnad a relatat că ursul i-a intrat în bucătărie, "s-a servit cu clătitele de pe masă" şi, după ce le-a terminat, a plecat, timp în care gospodina a privit înmărmurită, incapabilă să se mişte şi fără să scoată un sunet, dintr-o camera alăturată.
Lui Kovacs Csaba, localnic care creşte albine, urşii i-au "pus la pământ" stupina de trei ori în acest an.
"Niciun animal, niciun stup nu poţi ţine în gospodărie dacă nu ai gard electric, din cauza urşilor. Eu am două şi tot intră, mi-au pus stupii la pământ acum a treia oară. M-am săturat să tot scriu plângeri, să le duc la primărie şi cine ştie pe unde ajung, dar până acum nu am primit niciun leu despăgubire şi eu de pe urma albinelor trăiesc", a povestit Kovacs Csaba.
Localnicii se plâng că în fiecare seară urşii atacă cel puţin o gospodărie, omoară păsările de curte şi animalele mici, "fac prăpăd" în cămări, în pivniţe şi distrug stupinele.
"Poliţia mi-a spus că «până nu se va întâmpla ceva grav cu cineva, nu o să se întâmple nimic, doamnă, urşii umblă în fiecare seară, peste tot». Deci, trebuie să moară cineva, ca să se ia măsuri. Din păcate, oamenii s-au obişnuit că nimeni nu mişcă un deget ca să îi protejeze, s-au făcut o mulţime de sesizări şi la primărie, la Mediu (Agentia de Protectia Mediului - n.r.), la Prefectură, peste tot, dar degeaba", a continuat Aurora Neagoe.
Locuitorii staţiunii au numărat zece urşi care coboară seară de seară, de când s-a topit zăpada, în Băile Tuşnad: unul matur, doi masculi mai tineri solitari şi două ursoaice cu pui. Se plimbă pe artera principală pietonală, în parcul central, traversează drumul european E 578 şi nu există o pubelă sau vreun container de gunoi din oraş care să nu fie scotocit de animale, în căutare de hrană.
Turiştii care ajung în staţiune după lăsarea întunericului au toate şansele să dea nas în nas cu urşii. Hotelierii şi administratorii pensiunilor le recomandă să nu se plimbe prin staţiune după lăsarea întunericului, anunţuri în acest sens fiind postate pe toate unităţile de cazare din Băile Tuşnad.
Localnicii afirmă că autorităţile le-au spus să dea dovadă de înţelegere, că au ghinionul să locuiască pe coridorul ecologic între Munţii Harghita de Sud şi Masivul Ciomatu, denumit şi "Culoarul urşilor", că populaţia de urşi s-a înmulţit şi că trebuie să se protejeze cum ştiu ei mai bine.
"Aproape toată lumea şi-a pus gard electric sau măcar câte un fir electric jur-împrejurul casei şi se ştie, după ora 8.00 seara nu mai circuli pe jos, iar dacă eşti nevoit să ieşi, iei viteză către destinaţie sau circuli numai cu maşina. Sunt peste tot, la gară – turiştii au povestit că s-au întâlnit cu urşii pe peron -, pe drum, oriunde în oraş", a povestit, la rândul lui, Balint Andras.
Vineri seară, la ora 21.50, şase urşi - o ursoaică cu pui şi masculi solitari - au venit la containerele de gunoi aflate la o depărtare de aproximativ 30 de metri de peronul gării, unde s-au ospătat aproape două ore.
Între timp, trenul a adus turişti în staţiune, iar opt persoane s-au făcut "una cu pereţii" clădirii gării la vederea animalelor. Până când a venit să îi ia cineva cu maşina de la pensiunea la care s-au cazat, au asistat la un spectacol inedit, mai ales că ursoaica, temătoare să nu rămână fără mâncare pentru ea şi puii ei, s-a luat la bătaie cu urşii solitari, alungându-i de la tomberoane.
Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat presei că nu s-a primit nicio reclamaţie sau sesizare din parte localnicilor din Băile Tuşnad şi că, având în vedere "afluenţa mai mare de urşi", zona este permanent monitorizată.
"Instituţia Prefectului, împreună cu serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu, monitorizează atent situaţia, chiar dacă din zona Tuşnad, unde există o afluenţă mai mare de urşi, nu am primit nicio sesizare până în acest moment. Mai mult decât atât, în urma unei sesizări, sigur că vom lua toate măsurile pentru a obţine autorizaţie de relocare, la momentul respectiv", a spus prefectul judeţului.
Potrivit acestuia, capsula-cuşcă de la Izvoru Mureşului, amplasată atunci când s-au înregistrat atacuri ale urşilor, a fost dusă la Băile Tuşnad şi urmează, dacă situaţia o va impune, ca animalele care fac pagube să fie relocate.
"Nici la autorităţile publice locale, la primarul oraşului Băile Tuşnad nu a fost depusă vreo sesizare de către cetăţeni, cum că urşii ar produce pagube", a mai spus prefectul judeţului Harghita.
În pădurile din zona adiacentă staţiunii Băile Tuşnad trăiesc aproximativ 30 de urşi.
Specialiştii consideră că relocarea lor nu este o soluţie pe termen lung, modalitatea de rezolvare a situaţiei eficient fiind înlăturarea surselor de atracţie, care determină revenirea urşilor în zonă, respectiv împiedicarea accesului urşilor la deşeurile menajere, animalele domestice, la livezi şi stupine.
Potrivit unei statistici a Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, anul trecut au fost înregistrate 242 de cazuri de pagube provocate de animalele sălbatice în judeţ, urşii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea. Tot anul trecut, urşii au atacat şi rănit mai multe persoane din Harghita, în perioada recoltării, iar în acest an două persoane au ajuns la spital după ce au fost rănite de urşi.
Statisticile APM arată că în pădurile din Harghita trăiesc între 900 si 1.000 de urşi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro