Restart in goana dupa cladiri

Postat la 29 martie 2006 1 afişăre

In 2003 s-a dat startul. 2004 a fost anul consolidarii. Dar 2005 ar putea deveni anul goanei nebune dupa achizitii pe piata imobiliara. Prima dovada: negocierile pentru vanzarea viitorului sediu Petrom.

In 2003 s-a dat startul. 2004 a fost anul consolidarii. Dar 2005 ar putea deveni anul goanei nebune dupa achizitii pe piata imobiliara. Prima dovada: negocierile pentru vanzarea viitorului sediu Petrom.

 

n urma cu doi ani, in cel mai select cartier al Bucurestiului, la cateva zeci de metri de turnul televiziunii, printre vile vechi si unele cladiri noi, se afla o alimentara dezafectata. Alimentara de pe Calea Dorobanti 239 strica peisajul pe care il vedeau pe geam angajatii nenumaratelor firme mari care isi aveau sediul in zona, precum bancile Alpha Bank sau HVB, sau clientii restaurantelor din apropiere.

 

In primavara anului 2003, fostul magazin a fost demolat. In locul cladirii parasite au aparut macaralele iar doi ani mai tarziu, in spatele panourilor metalice se si inalta o structura de beton. Iar alimentara se transforma, aidoma Cenusaresei, intr-un imobil modern de birouri. Doar ca, spre deosebire de Cenusareasa, care a avut doar un singur pretendent, cladirea de pe Dorobanti 239 a avut, sau are, cel putin trei candidati, toti straini, afirma surse de pe piata imobiliara.

 

Grupul italian Generali, compania irlandeza Ballymore si fondul austriac de investitii imobiliare Immofinanz s-au inscris in urma cu circa doua luni in lupta pentru cumpararea imobilului de birouri de clasa A Dorobanti 239, construit de developerul TriNation Management and Development.

 

Surse din piata imobiliara estimeaza tranzactia la 16-17 milioane de euro, suma aproape dubla fata de investitia necesara pentru constructia cladirii. Imobilul, care este amplasat in vecinatatea pietei Charles de Gaulle, va servi drept sediu companiei Petrom, recent achizitionata de grupul austriac OMV.La sfarsitul anului, Ballymore si Immofinanz s-au retras, iar favoritul pentru achizitie a ramas Generali, spun sursele citate.

 

"Stiu ca oficialii de la Viena sunt in prospectari pentru 2-3 cladiri, dar nu cred ca au cumparat ceva pana acum. Pana nu se semneaza un contract si nu se dau banii, nici o tranzactie nu este sigura", a declarat pentru BUSINESS Magazin Dan Centea, directorul departamentului administrativ al Generali Asigurari SA. El nu a confirmat faptul ca printre cele trei cladiri se numara si imobilul de pe Dorobanti, dar nici nu a infirmat acest lucru.

 

Reprezentantii Immofinanz si cei ai Ballymore nu au putut fi contactati, dar surse apropiate celor doua companii au confirmat ca acestea s-au retras din cursa pentru centrul de afaceri. TriNation este implicata in mai multe proiecte imobiliare si face parte din grupul de firme Alltrom, controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.

 

Investitia efectuata de TriNation se ridica la 9,5 milioane de euro, potrivit unor declaratii mai vechi ale oficialilor firmei. Contractul de inchiriere a 5.000 de metri patrati de catre Petrom, pe o perioada de cinci ani, se ridica la aproximativ 6 milioane de euro.

 

O data cu apropierea vanzarii unei cladiri nici macar finalizate, anul 2005 aduce o lupta stransa pe piata imobiliara pentru cumpararea noilor imobile, pe fondul venirii unor noi "pretendenti". Pretendenti care nu vor gasi decat o oferta saraca de vanzare, proiectele cele mai interesante fiind achizitionate deja in ultimii doi ani de fonduri de investitii sau companii de dezvoltare imobiliara internationale.

 

In 2002 si 2003, cladiri ca Opera Center, Europe House, IRIDE Business Park sau Cefin Logistic Park au atras investitori institutionali care "au pus pe masa" in total circa 200 de milioane de euro. Cea mai mare parte a investitorilor au fost austrieci, insa perioada recenta a adus si alti jucatori de mare anvergura pe piata romaneasca.

 

De fapt, chiar la sfarsitul anului trecut Ballymore si-a facut intrarea pe piata autohtona, cumparand de la Tiriac Holdings proiectul Praktiker din Brasov cu o suma estimata la 6 milioane de euro. Pe piata apar de altfel tot mai multe fonduri de investitii, ca si developeri profesionisti, care au un rol semnificativ in maturizarea pietei imobiliare, spun analistii de profil.

 

Si asta deoarece Romania ofera inca un randament al investitiilor mai mare decat tarile din regiune, precum Cehia, Polonia, sau Ungaria. Pe de alta parte, riscul a scazut constant in ultimii ani, ceea ce face ca proiectele autohtone sa fie tot mai atractive. In plus, piata imobiliara din Romania este inca in faza de crestere, pe fondul unei cereri substantiale, care se va manifesta si in anii urmatori. Cele mai importante tranzactii vor veni tot din partea investitorilor institutionali, sunt de parere analistii.

 

Ce ar putea urma deci in 2005? Ultimii ani s-au caracterizat prin relativa lipsa a unor proiecte de mari dimensiuni. Foarte putine imobile de amploare au inceput in 2003 sau 2004. Ca urmare, investitorii au in acest moment fie varianta achizitionarii unor cladiri de mai mici dimensiuni, fie implicarea dintr-o faza incipienta intr-un proiect nou. In general, "preferatele" investitorilor institutionali sunt cladirile finalizate, care au deja chiriasi, de preferinta companii mari sau multinationale, cu contracte de inchiriere semnate pe termene lungi. Totusi, pe piata sunt cateva proiecte care ar putea starni interesul. Mai intai, sunt doua imobile construite de doi developeri care si-au vandut deja primele afaceri - Portland Trust si GTC.

 

Portland a construit Opera Center pe care a vandut-o grupului austriac CA Immo si lucreaza in prezent la constructia Bucharest Business Park, in zona Baneasa. GTC a investit in Europe House, cladire vanduta fondului de investitii Europolis, si construieste complexul multifunctional America House in Piata Victoriei. Pe langa acestea, mai sunt cateva imobile de birouri de dimensiuni mai mici, in zona Piata Victoriei. De asemenea, interesul investitorilor ar putea fi starnit si de parcuri logistice, imobile rezidentiale sau complexuri comerciale. Poate chiar si de-o fosta alimentara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Restart in goana dupa cladiri
/actualitate/restart-in-goana-dupa-cladiri-978063
978063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.