România a înregistrat în septembrie a doua inflaţie negativă din UE
România a înregistrat în septembrie a doua inflaţie negativă din Uniunea Europeană, de -1,5%, 17 din cele 28 de state membre consemnând evoluţii negative ale indicatorului, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică Eurostat.
În zona euro, inflaţia anuală a fost de -0,1% în septembrie, în scădere de la 0,1% în august.
În septembrie 2014, inflaţia din zona euro a fost de 0,3%.
La nivelul Uniunii Europene, inflaţia anuală a fost de -0,1% în septembrie, după stagnarea de preţuri care a avut loc în august.
Dintre cele 17 state membre cu evoluţie negativă a inflaţiei, cele mai scăzute rate anuale au fost consemnate în Cipru (-1,9%), România (-1,5%) şi Spania (-1,1%).
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Malta (1,6%), precum şi de Belgia, Portugalia şi Suedia (0,9%).
Cea mai mare contribuţie la inflaţia anuală din zona euro a venit din partea restaurantelor şi cafenelelor (+0,12 puncte procentuale), legume (+0,11 puncte procentuale) şi tutun (+0,08 puncte procentuale), în timp ce carburanţii pentru transport (-0,71 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (-0,25 puncte procentuale) şi laptele, brânzeturile şi ouăle (-0,06 puncte procentuale) au avut cel mai mare impact de scădere.
Potrivit datelor INS, rata anuală a inflaţiei din România a fost în septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, după ce în august s-a adâncit la -1,9%, pe fondul creşterii preţurilor de consum cu 0,9% la alimente şi cu 0,1% la servicii în cursul lunii septembrie.
Măsurată prin indicele armonizat al preţurilor de consum, rata anuală a inflaţiei s-a situat la -1,5%.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6%, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.
BNR a revizuit în jos, la începutul lunii august, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,3% pentru finele acestui an şi la 0,7% până la sfârşitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scădere faţă de proiecţia anterioară, urmând să intre în interiorul intervalului din jurul ţintei în T1 2017.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro