România este cel mai mare „intrus” între puterile economice ale lumii din top 15 la JO Paris. David Popovici, Marian Enache, Andrei Cornea, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au dus a 44-a economie a lumii pe locul 13 la Jocurile Olimpice. Popovici: „Suntem puţini cei care excelăm, dar cu condiţiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem”

Autor: Răzvan Botea Postat la 02 august 2024 44 afişări

România este cel mai mare „intrus” între puterile economice ale lumii din top 15 la JO Paris. David Popovici, Marian Enache, Andrei Cornea, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au dus a 44-a economie a lumii pe locul 13 la Jocurile Olimpice. Popovici: „Suntem puţini cei care excelăm, dar cu condiţiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem”

România se află pe locul 13 la Jocurile Olimpice de la Paris, în funcţie de numărul şi tipul de medalii câştigate. Cu un  PIB de 320 mld. dolari în 2023, locul 44 în lume, este, practic, cel mai mare „intrus” în top 15 ţări de la Jocurile Olimpice, printre state precum China, SUA, Japonia, Franţa, Germania sau Marea Britanie, cele mai mari economii ale lumii. Performanţa individuală a sportivilor români devine cu atât mai importantă cu cât vin dintr-o ţară care nu doar că are o economie mult mai mică decât competitorii din top, dar şi investeşte sume infime în sport: 0,25% din PIB în 2022, în total, cu alocările către federaţii de sport sau cheltuielile primăriilor cu echipele locale de fotbal.

„Nu aş spune că sunt un miracol, dar în condiţiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au condiţii infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să îşi pună şi în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire, deci în condiţiile astea, eu mă antrenez în Lia Manoliu, în acelaşi bazin în care am şi învăţat să înot, de aia sunt aşa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot în aer liber, iar în timpul iernii, când e frig afară, ne antrenăm într-un balon unde, dacă o persoană care nu e obişnuită intră şi stă trei minute, simte că se sufocă”, a spus David Popovici, înotătorul român care a obţinut două medalii olimpice la înot, una de aur şi una de bronz, într-un interviu acordat TVR Sport la Jocurile Olimpice de la Paris.

România, prin sportivii David Popovici, Marian Enache, Andrei Cornea, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, a obţinut patru medalii la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 – două de aur şi cate una de argint şi bronz. Ţara se află astfel pe locul al 13-lea în clasamentul olimpic, după China, Franţa, Australia, Japonia, Marea Britanie şi lista continuă.  Practic, topul ţărilor la Jocurile Olimpice se corelează foarte bine cu topul puterilor economice ale lumii, cu trei excepţii, cea mai mare fiind România. Celelalte două erau, joi la ora 19:00, Noua Zeelandă şi Hong Kong – cu un PIB apropiat de România, dar cu un PIB pe cap de locuitor triplu, ceea ce înseamnă un nivel de trai mult mai ridicat.

„Suntem puţini cei care excelăm, dar cu condiţiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem. Pentru o Românie mai educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport, ăsta este un mesaj pentru toţi politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Trebuie să facem ceva, vedeţi toate mesajele, toată lumea e fericită, dar hai să ne bucurăm mai des de ce nu? Hai să avem mai mulţi campioni olimpici, mai mulţi medaliaţi, mai mulţi finalişti, mai mulţi calificaţi la Jocurile Olimpice”, a mai declarat David Popovici.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jocuri,
jocurile olimpice,
romania,
conditii,
paris,
top

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.