S-a declanşat un nou război între şefii BNR şi patronii români de firme, care sunt acuzaţi că îşi devalizează propriile firme. “Atâta timp cât ai arbitrariul în aplicarea legii, nu vrei să ai poprire pe bunurile firmei, după care să intri în procese vreo trei ani. Fiecare se apără cu banii la el, nu în firmă.”

Autor: Ramona Cornea, Adelina Mihai Postat la 06 mai 2022 90 afişări

S-a declanşat un nou război între şefii BNR şi patronii români de firme, care sunt acuzaţi că îşi devalizează propriile firme. “Atâta timp cât ai arbitrariul în aplicarea legii, nu vrei să ai poprire pe bunurile firmei, după care să intri în procese vreo trei ani. Fiecare se apără cu banii la el, nu în firmă.”

Florin Pogonaru de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: „Patronul nu lasă bani în firmă pentru că îi e teamă că statul poate născoci o nouă lege peste noapte şi va rămâne fără ei“.

Antreprenorii români îşi decapitalizează companiile din cauză că legislaţia este impredictibilă, spune Florin Pogonaru, preşe­dintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Declaraţiile sale vin în contextul în care Florin Georgescu, primviceguvernator al Băncii Naţionale a României, a aruncat mănuşa antre­prenorilor, îndemnându-i să aducă în firme 32 de miliarde de euro, pentru ca băncile să-i finanţeze şi să se dezvolte. El a menţionat că în prezent doar 12% dintre companiile din România sunt bancabile.

„Patronii se protejează de aplicarea arbitrară a legii, de tot felul de legislaţie care apare peste noapte. (...) Atâta timp cât ai impredictibilitate în legislaţie, mediul de afaceri se apără cum poate, se apără cu banii la el, nu în spaţiul public, respectiv în firme. Atâta timp cât ai arbitrariul în aplicarea legii, nu vrei să ai poprire pe bunurile firmei după care să intri în procese vreo trei ani. Şi avem cazuri concrete, sunt sute, mii de cazuri pe an. Vă aduc aminte de o rafinărie din Ploieşti care a dat a dat faliment pentru că i s-a pus poprire pe conturi şi a câştigat totul după zece ani în faliment“, a declarat Florin Pogonaru în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Dacă guvernanţii vor să schimbe comportamentul antreprenorilor, să o facă prin reguli fiscale noi, spune Marius Ştefan, cofondator al Autonom Services, furnizor integrat de servicii de mobilitate cu afaceri de 394 de milioane de lei anul trecut.

„Noi, la Autonom Services, nu am dat niciodată dividende şi am păstrat tot timpul profiturile în cadrul companiei ca să capitalizăm firma pentru că suntem o companie în creştere şi avem nevoie de capital ca să ne putem dezvolta. Dar, în acelaşi timp, înţeleg comportamentul din economie şi acesta este prevalent în special în rândul companiilor mai mici şi mijlocii. Regulile fiscale determină comportamentul companiilor. Câtă vreme avem impozit pe dividende de 5%, e mult mai rentabil să îţi scoţi dividendele în România decât în ţările din regiune. Şi apoi să poţi folosi banii respectivi altfel, deja impozitaţi, decât să îi laşi în companie“, a spus Marius Ştefan de la Autonom Services.

În opinia lui Florin Pogonaru, există o reacţie de apărare a mediului de afaceri la ce se întâmplă în spaţiul public.

„Există un comportament care nu este în regulă în privinţa exitului de pe piaţă. Tot discutăm că 20% - 30% dintre firme nu au depus bilanţul, trebuie să existe proceduri de ieşire de pe piaţă imediat. Nu trebuie să se transforme într-o dezbatere politică despre ce face mediul de afaceri, despre faptul că 20% dintre firme trebuie desfiinţate. Ele trebuie desfiinţate pentru că niciodată nu au fost înfiinţate cu un scop economic şi pentru a trăi pe termen lung“, a detaliat Pogonaru.

El afirmă că economia are o serie de dezechilibre care permit crearea unor anomalii. El a dat exemplul impozitării excesivă a muncii în raport cu capitalul şi toate portiţele care se găsesc pentru ca diverse categorii profesionale să evite plata taxelor pe muncă.

„Astfel ajungem la microîntreprinderi, la tot felul de PFA-uri, drepturi de autor şi mai ştiu eu ce alte minuni. Deci poluăm mediul de afaceri pentru că nu avem tăria să ne oprim şi să spunem că avem o legislaţie care creează artificial firme care nu vor fi niciodată viabile, care devin un pericol inclusiv pentru firmele viabile.“

În plus, subliniază el, privatizarea băn­cilor şi aducerea de capital străin nu a rezol­vat problema finanţărilor necesare în companii.

„Am înţeles de abia în ultima vreme că problema finanţărilor nu se rezolvă aşa, problema finanţărilor nu se rezolvă numai prin finanţare, prin împrumuturi, trebuie să existe o armonie cu finanţarea prin equity, o armonie cu finanţarea start-up-urilor prin venture capital care să creeze primii muguri de întreprinderi creative, întreprinderi care adaugă valoare mare. Dintre ele, cele care trec în fazele următoare îşi vor găsi finanţări adecvate prin private equity şi alte lucruri.“

Cazurile în care proprietarii îşi extrag profitul din companii şi îl ţin în buzunare este întâlnit în principal în cazul compa­niilor mici, iar firmele cu cifră de afaceri de peste 10 mil. euro au o altă logică a finanţării, mai spune preşedintele AOAR. 

„Discutăm aici este în primul rând despre firmele foarte mici. Adică asta reflectă un anume nivel de „mobilitate“ a capitalului. Când ai ajuns o firmă pe la

10 milioane cifră de afaceri, când ai credite bancare, intri într-o altfel de logică şi nu te mai joci aşa cu banii. Deci ar trebui făcute şi analize mai ales prin prisma aceasta: cât din toată povestea asta este de la firme cu cifră de afaceri peste 10 milioane de euro. Probabil că extrem de puţin pentru că aceste firme au un altfel de logică a finanţării“, explică Pogonaru.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR): Atâta timp cât ai impredictibilitate în legislaţie, mediul de afaceri se apără cum poate, se apără cu banii la el, nu în spaţiul public, respectiv în firme.

Marius Ştefan, antreprenor, cofondator al Autonom Services: Noi nu am dat niciodată dividende. Dar înţeleg comportamentul din economie (...) Regulile fiscale determină comportamentul companiilor. Câtă vreme avem impozit pe dividende de 5%, e mult mai rentabil să le scoţi aici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firme,
bnr,
patroni,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.