S-a stins Ion Stamanichi, „omul care a adus capitalismul în România”. A făcut parte din prima ligă a executivilor români recrutaţi de multinaţionale şi a adus în România brandul care simbolizează capitalismul american: „Dumnezeu ne-a dat tuturor 24 de ore. Modul cum le utilizăm este esenţial”

Autor: Ioana Matei Postat la 08 august 2024 40506 afişări

S-a stins Ion Stamanichi, „omul care a adus capitalismul în România”. A făcut parte din prima ligă a executivilor români recrutaţi de multinaţionale şi a adus în România brandul care simbolizează capitalismul american: „Dumnezeu ne-a dat tuturor 24 de ore. Modul cum le utilizăm este esenţial”

Ion Stamanichi, pionier al industriei de băuturi răcoritoare din România şi figura centrală din spatele debutului Coca-Cola pe piaţa românească, s-a stins recent din viaţă, conform unui anunţ publicat pe pagina oficială de LinkedIn a Coca-Cola HBC. Acesta lasă în urmă o moştenire impresionantă, ce coincide cu începuturile capitalismului românesc post-comunist şi care va rămâne veşnic gravată în istoria ţării.

Stamanichi, un nume ce va rămâne sinonim cu transformările economice şi culturale din România de după 1989, şi-a început cariera cu o ambiţie ce avea să schimbe faţa industriei locale. În 1991, la scurt timp după căderea regimului comunist, Ion Stamanichi, pe atunci directorul celei mai mari fabrici de sucuri din România, Ci-Co din Capitală, a scris o scrisoare îndrăzneaţă către directorul Coca-Cola, invitând compania americană să pătrundă pe piaţa românească. Răspunsul a fost pozitiv, iar în doar câteva luni, o delegaţie a companiei evalua deja potenţialul afacerii în România. „Am plătit opt milioane de dolari pentru fabrica din Bucureşti,” îşi amintea ulterior Muhtar Kent, preşedinte şi chief operating officer (COO) al Coca-Cola, subliniind însă că investiţia iniţială a fost un joint-venture, în care şi Stamanichi avea un rol esenţial de îndeplinit.

Fără să aştepte formalităţile, Stamanichi a început imediat lucrările de modernizare a fabricii, ghidat de dorinţa de a-şi vedea visul realizat. „M-am întors în ţară şi am băgat buldozerul în fabrică,” spunea el, subliniind astfel determinarea sa de a aduce Coca-Cola în România fără nicio întârziere. Acest gest de curaj a marcat începutul unei revoluţii în industria românească de băuturi răcoritoare, culminând cu producerea primei sticle de Coca-Cola în România pe 13 noiembrie 1991.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Noua marcă, cunoscută în România doar din auzite, a depăşit în vânzări marca rivală Pepsi în doar câteva luni, deşi aceasta avea deja o prezenţă de câteva decenii pe piaţa românească. Până în 1995, sub conducerea sa, Coca-Cola avea deja opt fabrici în România, reuşind să acopere cererea din întreaga ţară.

Ion Stamanichi a absolvit Facultatea de Automatică din cadrul Politehnicii Bucureşti în 1969 şi a condus CI-CO SA, cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din România înainte de 1989. În paralel cu conducerea executivă a companiei Coca-Cola Bucureşti, în 1995 a preluat şi funcţia de director general al operaţiunilor Coca-Cola Amatil din România, unde a condus lucrările de realizare a noii companii Coca-Cola Ploieşti.

„Totul a început cu o scrisoare, o corespondenţă de Crăciun, trimisă la Atlanta. Astfel, invitam cel mai mare producător de băuturi răcoritoare să facem afaceri împreună. Pe 13 noiembrie 1991 mi-am văzut visul cu ochii: prima sticlă de Coca-Cola produsă în România,” povestea Stamanichi în 2021, la aniversarea a 30 de ani de la materializarea visului său, potrivit reprezentanţilor companiei. 

Întrebat despre succesul său, Stamanichi declara simplu într-un interviu startevo.ro: „Majoritatea în România spun: Eu nu am capitalul cu care să încep. Nu este ceva mai greşit! Capitalul cu care începem toţi e la fel. Dumnezeu ne-a dat tuturor 24 de ore. Modul cum le utilizăm este esenţial. Putem avea succes sau nu."

În ultima parte a vieţii s-a concentrat pe educarea tinerilor antreprenori, având o companie de consultanţă de business. 

Ion Stamanichi rămâne o personalitate emblematică a României post-comuniste, un om care, prin viziunea şi determinarea sa, a contribuit decisiv la transformarea unei pieţe şi a deschis porţile capitalismului în România. Moştenirea sa va continua să inspire generaţiile viitoare de oameni de afaceri. 

Condoleanţe familiei şi celor apropiaţi! Odihnească-se în pace!

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coca-cola,
capitalism,
Ion Stamanichi
/actualitate/s-stins-ion-stamanichi-omul-adus-capitalismul-romania-facut-parte-22456267
22456267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.