Şefii celor mai mari companii din SUA avertizează: Preţurile vor creşte, lanţurile de aprovizionare se vor bloca, iar economia va suferi. America corporatistă îşi calculează costurile războiului comercial declanşat de Donald Trump

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 aprilie 2025 10 afişări

Şefii celor mai mari companii din SUA avertizează: Preţurile vor creşte, lanţurile de aprovizionare se vor bloca, iar economia va suferi. America corporatistă îşi calculează costurile războiului comercial declanşat de Donald Trump

America corporatistă îşi calculează costurile războiului comercial declanşat de Donald Trump, directorii executivi avertizând asupra creşterii cheltuielilor, blocajelor în lanţurile de aprovizionare şi impactului negativ asupra celei mai mari economii din lume, scrie FT. 

Deşi liderii companiilor au evitat, în general, să-l critice public pe preşedintele SUA, au fost nevoiţi să abordeze problema tarifelor impuse de acesta — inclusiv taxe de 145% asupra Chinei, un gigant al exporturilor — în cadrul conferinţelor trimestriale cu analiştii de pe Wall Street, în această lună.

Companii din domeniile transporturilor, energiei, telecomunicaţiilor şi construcţiilor de locuinţe s-au numărat printre cele care au discutat efectele tarifelor. În comentariile lor, directorii au tras un semnal de alarmă privind consecinţele acestor măsuri drastice, ecou al avertismentelor economiştilor legate de o posibilă recesiune.

„Directorii executivi sunt într-adevăr foarte nemulţumiţi în acest moment”, a declarat Steven Purdy, şeful departamentului de cercetare de credit de la compania de administrare a fondurilor TCW.

Trump a fost avertizat în privinţa impactului tarifelor asupra comerţului de către directorii executivi ai Walmart şi Target, într-o întâlnire desfăşurată luni la Casa Albă, potrivit unei surse familiare cu situaţia.

Deşi mai puţin de o cincime dintre companiile de top din indicele S&P 500 susţinuseră conferinţele pentru primul trimestru până marţi, în peste 90% dintre acestea au fost menţionate tarifele, potrivit FactSet. Termenul „recesiune” a fost menţionat în 44% dintre apeluri, comparativ cu mai puţin de 3% în cele aferente ultimului trimestru din 2024.

Norfolk Southern, o mare companie americană de transport feroviar de marfă, a declarat miercuri că tarifele ar putea încetini transportul de automobile şi containere intermodale, în timp ce producţia de cărbune ar putea scădea „din cauza incertitudinilor majore privind comerţul de export”. Boeing a spus şi ea miercuri că războiul comercial SUA-China o va forţa să găsească cumpărători alternativi pentru unele dintre avioanele sale.

Tarifele vor duce la creşterea costurilor generatoarelor de energie pe gaz, exact în momentul în care cererea de electricitate în SUA creşte într-un ritm „cum n-am mai văzut din al Doilea Război Mondial încoace”, a spus John Ketchum, directorul general al NextEra Energy, deţinătoarea celei mai mari companii de utilităţi energetice din SUA.

Producătorul de turbine pe gaz GE Vernova a declarat că aceste costuri ar putea creşte cu până la 400 milioane de dolari în acest an, în timp ce companiile de servicii petroliere Halliburton şi Baker Hughes au avertizat că războiul comercial al lui Trump le-ar putea afecta profitabilitatea, perturba lanţurile de aprovizionare şi reduce preţurile la petrol, ceea ce ar putea duce la o scădere a forajelor.

Acţiunile Baker Hughes au scăzut cu 6,4% miercuri, după ce compania a declarat că tarifele i-ar putea aduce pierderi de până la 200 milioane de dolari în câştiguri înainte de dobânzi, taxe, amortizare şi depreciere.

AT&T şi Verizon, două dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din SUA, au avertizat că tarifele ar putea duce la creşterea preţurilor telefoanelor mobile şi a routerelor wireless.

„Dacă tariful va fi atât de mare cum se spune pentru telefoane, nu plănuim să acoperim acel cost. Pur şi simplu nu este posibil”, a spus Hans Vestberg, directorul general al Verizon, în faţa analiştilor în această săptămână.

Boston Scientific a declarat că tarifele vor costa compania de dispozitive medicale aproximativ 200 de milioane de dolari în acest an, deşi şi-a revizuit în sus estimările de profit. Johnson & Johnson a menţinut săptămâna trecută prognoza anuală de câştiguri, dar a menţionat costuri de 400 milioane de dolari legate în principal de tarifele aplicate dispozitivelor medicale.

La 3M, directorul general William Brown a spus că „tarifele vor reprezenta un obstacol în acest an”. Producătorul benzilor adezive Scotch şi al notiţelor Post-it a declarat că va încerca să reducă impactul mutând producţia şi stocurile în reţeaua sa de 110 fabrici şi 88 de centre de distribuţie, reducând costurile şi crescând preţurile.

„Încercăm să fim destul de inteligenţi, strategici şi precişi în abordarea noastră”, a spus Brown.

La compania de construcţii PulteGroup, directorul general Ryan Marshall a spus că tarifele vor adăuga în medie aproximativ 5.000 de dolari la preţul de vânzare al noilor locuinţe.

„Fie că e vorba de volatilitatea de pe bursă, de temerile legate de inflaţia cauzată de tarife, de fluctuaţiile ratelor dobânzilor sau de discuţiile tot mai frecvente despre o recesiune, cererea în luna aprilie a fost mai volatilă şi mai greu de anticipat de la o zi la alta”, a spus Marshall în faţa analiştilor.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
crestere
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori