Şeful ONU pentru drepturile omului avertizează cu privire la creşterea extremei drepte în Europa

Autor: Laura Buciu Postat la 03 iulie 2024 15 afişări

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a făcut apel miercuri la vigilenţă în faţa creşterii politice a extremei drepte în Europa, citând naraţiuni care dezumanizează migranţii şi solicitanţii de azil.

Şeful ONU pentru drepturile omului avertizează cu privire la creşterea extremei drepte în Europa

„Trebuie să fim foarte vigilenţi pentru că istoria ne spune, în special în Europa, că defăimarea celuilalt, că denigrarea celuilalt este un semn prevestitor pentru ceea ce va urma”, a declarat Volker Turk reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl tragem”.

Partidele de extremă-dreapta au câştigat luna trecută în Parlamentul European, iar Franţa organizează un tur de scrutin în acest weekend, în cadrul căruia opozanţii Adunării Naţionale de extremă-dreapta şi antiimigraţie încearcă să îi blocheze accesul la putere, relatează Reuters.

Turk, care se află aproape la jumătatea mandatului său de patru ani în calitate de şef al ONU pentru drepturile omului şi a cărui sarcină este de a denunţa regresul libertăţilor, a luptat ani de zile pentru a spori protecţia refugiaţilor.

Ca austriac, a cărui ţară a devenit un focar de antisemitism în anii 1930 şi a participat la Holocaust după anexarea sa de către Germania nazistă în 1938, el a citat anterior dorinţa de a preveni viitoarele atrocităţi ca parte a inspiraţiei sale.

„În Europa am asistat, din păcate, la o creştere a discursului instigator la ură, la o creştere a discursului discriminatoriu şi este important ca liderii politici să fie foarte clari cu privire la faptul că ar trebui să existe toleranţă zero pentru discursul instigator la ură şi pentru orice încercare de a-i denigra pe alţii”, a declarat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
europa,
extremă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.