Semnal de alarmă legat de falimentul momentului: E mai rău decât la Astra sau Carpatica. Milioane de români sunt grav afectaţi
City Insurance are în prezent o cotă de piaţă de aproape 45% pe zona RCA, mai mult decât aveau companiile falimentare Astra Asigurări şi Carpatica Asig.
♦ Până la data de 30.06.2021, BAAR a plătit pentru Astra 44 mil. euro şi pentru Carpatica 62,7 mil. euro, totalul fiind de 106,7 mil. euro. Mai sunt în rezervă pentru plăţi de despăgubiri viitoare 12,1 mil. euro pentru Astra şi 25,5 mil. euro euro pentru Carpatica, în total 37,6 mil. euro ♦ City Insurance, liderul pieţei asigurărilor şi jucătorul dominant de pe zona asigurărilor RCA, se află la un pas de retragerea autorizaţiei de funcţionare şi faliment.
City Insurance are în prezent o cotă de piaţă de aproape 45% pe zona RCA, mai mult decât aveau companiile falimentare Astra Asigurări şi Carpatica Asig. Prin urmare costurile unui posibil faliment al liderului pieţei City Insurance ar putea fi mai mari, dar acest lucru depinde şi de structurile de portofoliu diferite ale celor trei societăţi, consideră Mădălin Roşu, preşedinte al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
„Matematic, City Insurance are în prezent o cotă de piaţă mai mare pe piaţa de RCA decât aveau Astra şi Carpatica atunci când le-a fost retrasă autorizaţia, deci costurile ar putea fi mai mari, însă aceasta depinde şi de structurile de portofoliu diferite ale celor trei societăţi. Aceste aspecte ar trebui să rezulte din analiza motivelor cuprinse în deciziile de retragerea a autorizaţiei pentru Astra şi Carpatica şi o eventuală astfel de decizie în cazul City Insurance“, a spus Mădălin Roşu pentru ZF.
El a mai spus că în acest moment, pentru cele două companii falimentare, mai sunt despăgubiri de plătit de circa 37,6 mil. euro.
„Până la data de 30.06.2021, BAAR a plătit pentru Astra 44.017.434 euro şi pentru Carpatica 62.678.627 euro, total 106.696.061 euro. Mai sunt în rezervă pentru plăţi de despăgubiri viitoare 12.114.008 euro pentru Astra şi 25.503.494 euro pentru Carpatica, total: 37.617.502 euro. Parte din sumele plătite s-au recuperat sau se vor recupera de la FGA, masele credale ale celor doi asigurători şi, doar în cazul Carpatica pentru accidentele din 2016 de la reasigurători“, a mai adăugat preşedintele BAAR.
Astfel, dacă ASF constată starea de insolvenţă a unui asigurător, îi retrage acestuia autorizaţia de funcţionare, iar în baza legii, ASF poate introduce o cerere privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acelui asigurător la Tribunalul Bucureşti, explică Mădălin Roşu.
În orice caz, societatea respectivă are obligaţia ca, în termen de 20 de zile de la de la data constatării stării de insolvenţă, să solicite tribunalului deschiderea procedurii falimentului în baza art. 246 din Legea nr. 85/2014.
„Dacă se admite cererea de faliment, FGA va putea începe plăţile către creditorii de asigurări după rămânerea definitivă a hotărârii de faliment, iar în termen de 90 de zile de la această dată contractele de asigurare şi de reasigurare ale asigurătorului vor înceta de drept. Tot în acest termen de 90 de zile sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior expirării acestui termen, creditorii de asigurări pot formula o cerere-tip către FGA. În prezent plafonul de despăgubire garantat de FGA este de
450.000 lei/creditor de asigurare. Evident, toţi creditorii asigurătorului, inclusiv cei de asigurări, pot să depună o cerere de admitere a creanţelor asupra averii societăţii de asigurări în cadrul procedurii de faliment.“
Printre atribuţiile BAAR se regăsesc cea de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor, de centru de informare, de organism de compensare.
City Insurance, liderul pieţei asigurărilor şi jucătorul dominant de pe zona asigurărilor RCA, se află la un pas de retragerea autorizaţiei de funcţionare şi faliment. Recentul anunţ al ASF de săptămâna trecută adus în atenţie faptul I3CP, fondul de investiţii olandez care trebuia să readucă pe linia de plutire capitalul minim al companiei, nu a reuşit să asigure banii necesari, urmând ca situaţia să fie analizată în Consiliul ASF, în conformitate cu prevederile legale.
De la momentul anunţului, City Insurance încă funcţionează, cu poliţe de asigurare RCA, care sunt emise în continuare de brokerii de asigurare, în cazul în care clienţii îş doresc tot cea mai ieftină poliţă, indiferent de situaţia actuală a companiei, iar service-urile continuă să repare în baza acestor poliţe.
Astra Asigurări a intrat în faliment la finalul lunii august 2015, astfel că s-au încheiat la momentul acela circa 25 de ani de istorie a asigurătorului. ASF a decis la cea vreme dizolvarea companiei şi deschiderea procedurii de faliment în cazul Astra Asigurări, compania omului de afaceri Dan Adamescu, care în anul 2013 era cel mai mare asigurător din piaţă. Falimentul Astra a lăsat 1.400 de angajaţi fără loc de muncă şi 1,8 milioane de clienţi în incertitudine privind recuperarea integrală a despăgubirilor. La finalul anului 2014, Astra Asigurări avea o cotă de piaţă de 12,26% pe zona asigurărilor generale şi un volum al subscrierilor de 493,9 mil.lei.
După falimentul Astra, Carpatica Asig, care era una dintre cele mai mari companii de asigurări la acea vreme a urmat aceeaşi direcţie şi a ajuns în faliment, la finalul lunii iulie 2016, în ciuda faptului că era în procedură de redresare financiară. ASF a decis falimentul asigurătorului după ce acţionarii companiei au eşuat în a majora capitalul şi atragerea altor investitori. Situaţia este asemănătoare cu cea a City Insurance.
Înainte de a intra în faliment, Carpatica Asig a stat doi ani în procedură de redresare financiară. Asigurătorul avea nevoie de un capital suplimentar de circa 900 mil. lei pentru a-şi restabili indicatorii de lichiditate şi solvabilitate.
În cazul City Insurance, cerinţa minimă de capital este aproape dublul valorii de care avea nevoia Carpatica la acea vreme, iar suma finală şi pentru restabilirea lichidităţii City Insurance ar duce valoare de care are nevoie la circa 300 mil. euro, valoare de 3 ori mai mare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro