Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
BRD Finance, divizia de credite de consum a BRD-SocGen, a patra cea mai mare bancă din România după active, urmează să iasă din peisajul financiar autohton după două decenii de activitate, fiind în proces de vânzare a întregului portofoliul de credite.
♦ „La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA se află în proces de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenţionează să înceteze activitatea“, potrivit BRD ♦ BRD Finance, controlată în proporţie de 49% de BRD-SocGen şi 51% de SG Financial Services Holding, este prezentă pe piaţa din România din aprilie 2004, timp în care şi-a desfăşurat activitatea de creditare prin credite pentru achiziţii de bunuri, carduri de credit, credite auto şi credite de nevoi personale ♦ Grupul BRD în România include pe lângă banca BRD - Groupe Societe Generale SA şi BRD Finance IFN SA, BRD Sogelease IFN SA şi BRD Asset Management SAI SA ♦ Pe segmentul de pensii, BRD nu a participat la majorarea capitalului social al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private din iulie 2023, prin urmare procentul de deţinere al BRD a fost redus de la 49% la 26,95%, în urma aprobării ONRC din octombrie 2023.
BRD Finance, divizia de credite de consum a BRD-SocGen, a patra cea mai mare bancă din România după active, urmează să iasă din peisajul financiar autohton după două decenii de activitate, fiind în proces de vânzare a întregului portofoliul de credite.
„La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA este în curs de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenţionează să înceteze activitatea şi, din această perspectivă, a apreciat că principiul continuităţii activităţii pentru întocmirea situaţiilor sale financiare nu este adecvat. Prin urmare, la data de 31 martie 2024 situaţiile financiare ale BRD Finance IFN SA au fost întocmite în conformitate cu IFRS, dar nu mai sunt întocmite pe baza principiului continuităţii activităţii. Pe această bază a fost inclusă entitatea în situaţiile financiare consolidate ale grupului“, se menţionează în docu-mentele BRD.
ZF a scris încă de la începutul anului 2022 că BRD Finance ar urma să se desfiinţeze, citând surse din piaţa financiară, însă informaţiile nu au fost atunci nici confirmate, nici infirmate de BRD. Anterior, în 2020, reprezentanţii BRD susţineau pentru ZF că BRD Finance se afla într-un proces de restructurare, care implică transformarea modelului de business, prin externalizarea anumitor linii de business, aducând o îmbunătăţire a profitabilităţii şi mărirea volumului creditelor.
La finalul lunii martie 2024 portofoliul creditelor nete în cazul BRD Finance a fost de 173 milioane de lei, comparativ cu 374 milioane de lei la finalul lunii martie 2023, ceea ce indică aproximativ o înjumătăţire a soldului. Portofoliul de credite al BRD Finance IFN SA este reprezentat de credite de consum, care nu au rating intern şi nu sunt garantate.
„La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA este în curs de vânzare a întregului său portofoliu de credite. Conducerea intenţionează să înceteze activitatea şi, din această perspectivă, a apreciat că principiul continuităţii activităţii pentru întocmirea situaţiilor sale financiare nu este adecvat. Prin urmare, la data de 31 martie 2024 situaţiile financiare ale BRD Finance IFN SA au fost întocmite în conformitate cu IFRS, dar nu mai sunt întocmite pe baza principiului continuităţii activităţii. Pe această bază a fost inclusă entitatea în situaţiile financiare consolidate ale grupului“, se menţionează în documentele BRD.
„Întrucât din anul anterior nu s-au mai acordat credite şi au fost oprite tranzacţiile pe carduri, entitatea şi-a redus etapizat activitatea, concentrându-se pe gestionarea eficientă a portofoliului, pe limitarea cheltuielilor operaţionale şi o reducere treptată a costului riscului“, potrivit BRD.
La sfârşitul lunii decembrie 2023, portofoliul total net de credite al BRD Finance era de 210 milioane de lei, la jumătate faţă de 431 milioane de lei la sfârşitul lunii decembrie 2022. Privind retrospectiv, în 2020 portofoliul de credite BRD Finance depăşea 600 milioane de lei. În urmă cu cinci ani BRD Finance gestiona un portofoliu de aproximativ 200.000 de clienţi.
Consiliul de administraţie al BRD Finance IFN a aprobat în 2024 vânzarea întregului său portofoliu de credite către o terţă parte, vânzarea fiind aşteptată a se finaliza în cursul anului 2024.
BRD Finance, controlată în proporţie de 49% de BRD-SocGen şi 51% de SG Financial Services Holding, este prezentă pe piaţa din România din aprilie 2004, timp în care şi-a desfăşurat activitatea de creditare prin credite pentru achiziţii de bunuri, carduri de credit, credite auto şi credite de nevoi personale.
De-a lungul timpului, strategiile de dezvoltare ale companiei au avut la bază parteneriate cu branduri mari precum Carrefour, Dedeman, Brico Depot, Flanco, eMAG, Rombiz, Elvila, Mobexpert, Peugeut, Citroen, Toyota, Hyundai, Fiat, Suzuki, Opel, Dacia, Renault şi Nissan.
La sfârşitul lunii aprilie 2024 a apărut informaţia conform căreia BRD Finance va vinde un portofoliu de creanţe către EOS, parte din Grupul Otto, furnizor de servicii de comerţ electronic, retail şi servicii conexe, însă BRD nu a comentat această informaţie. Concret, potrivit unui anunţ făcut de Consiliul Concurenţei, grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC şi EOS Finance IFN S.A., urmează să preia un portofoliu de creanţe performante şi neperformante de la BRD Finance IFN. „În conformitate cu prevederile Legii concurenţei, această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care va evalua operaţiunea în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege“, după cum a transmis Consiliul Concurenţei.
EOS Finance IFN S.A. şi EOS Credit Funding DAC fac parte din Grupul EOS, un furnizor internaţional de servicii financiare personalizate. Activitatea principală a companiei este reprezentată de achiziţionarea portofoliilor de creanţe garantate şi negarantate. Principalele sectoare ţintă sunt sectorul bancar, utilităţi, imobiliare şi comerţ electronic.
Grupul BRD în România include pe lângă banca BRD - Groupe Societe Generale SA şi BRD Finance IFN SA, BRD Sogelease IFN SA şi BRD Asset Management SAI SA.
În ceea ce priveşte segmentul de pensii, BRD nu a participat la majorarea capitalului social al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private din iulie 2023, prin urmare procentul de deţinere al BRD a fost redus de la 49% la 26,95%, în urma aprobării ONRC din octombrie 2023. În plus, în iulie 2023, BRD şi-a vândut investiţia în asociatul Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR), de 33,33%, către CEC Bank, conform informaţiilor din rapoartele BRD.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro