Sistemul Patriot poate fi donat Ucrainei. Deputaţii români au aprobat proiectul de lege
Proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot Ucrainei a fost aprobat de parlamentarii români. Decizia a fost luată marţi de Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 245 de voturi „pentru”, 29 de voturi „contra” şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea efectuării unui act de donaţie către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Camera Deputaţilor este for decizional.
Decizia a fost luată după ce luni, Guvernul a aprobat un proiect de lege care completează Legea 222/2017, privind capabilitatea de apărarea antiaeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul de donaţie. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul poate emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie.
Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Decizia vine în contextul în care Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, le-a cerut insistent partenerilor internaţionali să trimită sistemele de apărare Patriot promise, adăugând că livrările încă nu s-au concretizat.
Până în prezent, Ucraina a primit cel puţin trei sisteme Patriot din Germania şi unul din Statele Unite. Alte ţări, precum Olanda şi Spania, au livrat lansatoare sau rachete.
În iunie, Statele Unite, România şi Olanda au promis să livreze fiecare câte un sistem.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot. Această donare se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, declara CSAT în iunie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro