Sondaj: Cele mai atractive cartiere din Bucureşti pentru închiriere sunt Tineretului - Timpuri Noi, Titan, urmate la egalitate de Dristor şi Centru. Cum arată topul făcut de cumpărătorii de apartamente
Preferinţele chiriaşilor şi ale proprietarilor de apartamente diferă în Bucureşti, după cum arată un studiu realizat de JLL şi Storia.ro, primii orientându-se preponderant spre apartamente de două camera şi studiouri, în timp ce cumpărătorii caută mai degrabă case şi apartamente cu 3-4 camere.
Astfel, dacă majoritatea potenţialilor chiriaşi din Bucureşti se îndreaptă spre apartamente cu două camere (49%) şi studiouri (33%), cumpărătorii declară că sunt interesaţi mai degrabă de case (31%) şi apartamente de 3 şi 4 camere (30%).
Cele mai atractive cartiere din Bucureşti pentru închiriere sunt Tineretului - Timpuri Noi (30%), Titan (28%), urmate la egalitate de Dristor, Unirii şi Victoriei – Romana - Universitate, bifate ca opţiuni dezirabile de 27% dintre respondenţi.
În ceea ce priveşte cumpărătorii, topul este diferit, plasând cartierul Titan în ierarhia preferinţelor (23%), urmat la mică distanţă de Drumul Taberei (21%) şi Tineretului - Timpuri Noi (20%). În măsură egală au fost amintite pe locurile următoare cartierele Militari, Dristor şi Berceni.
Atractivitatea acestor zone vine din accesul facil la metrou şi proximitatea parcurilor de mari dimensiuni.
Zonele centrale, precum Victoriei - Romană - Universitate sau Unirii, rămân la fel de atractive, dar preţurile restrictive pentru achiziţie îi determină pe mulţi să opteze pentru închiriere. Astfel, 27% dintre respondenti îşi doresc să se mute cu chirie în cartierele ultracentrale, în timp ce doar 11% iau în calcul să achiziţioneze o locuinţă în aceste zone.
Există şi câteva cartiere care sunt la fel de attractive şi pentru cumpărători şi pentru chiriaşi, pe primele locuri în acest sens fiind Drumul Taberei, Berceni şi Bucureştii Noi.
La polul opus, cele mai puţin atractive cartiere, care nu au depăşit 7% în distribuţia interesului celor care caută locuinţă, sunt Giuleşti, Griviţa, Rahova, Expoziţiei şi Giurgiului.
Intenţiile bucureştenilor diferă de cele surprinse la nivel naţional, unde majoritatea cumpărătorilor caută în primul rând apartamente de 3 şi 2 camere, şi abia apoi case, după cum a reieşit dintr-o analiză anterioară realizată de Storia.ro.
Dintre cei care prospectează piaţă rezidenţială din Capitală, 45% plănuiesc să cumpere o locuinţă în următoarele 12 luni, în timp ce aproximativ o treime (32%) caută să închirieze o locuinţă în acelaşi interval de timp.
Restul de 23% nu sunt hotărâţi dacă să cumpere sau să închiriere în următorul an.
„Interesul crescut pentru case sau vile este o consecinţă firească a tendinţei de valorizare a accesului la spaţiul exterior privat (terase, curţi, grădini) apărută în pandemie. Perioada pe care am traversat-o a schimbat fundamental modul în care percepem calitatea vieţii şi a remodelat preferinţele privind locuinţa”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România.
În faţa alegerii Bucureşti versus Ilfov, un procent covârşitor de 93% dintre potenţialii chiriaşi şi-a exprimat interesul faţă de o locuinţă situată în Capitală.
În ceea ce priveşte potenţialii cumpărători, 77% preferă Bucureştiul, în timp ce 23% sunt dispuşi să se mute în Ilfov.
Pentru marea majoritate a participanţilor la studiu, decizia de cumpărare este motivată, în primul rând, de dorinţa de stabilitate locativă, care nu este garantată pe piaţa volatilă a chiriilor. Alte motive invocate au fost acumularea sumei necesare cumpărării, similaritatea dintre valoarea ratei bancare pentru creditul imobiliar şi cea a chiriei (61%), în timp mare parte sunt motivaţi să achiziţioneze în scop investiţional (54%).
Cu siguranţă, principalul factor care orientează clienţii fie spre achiziţie, fie spre închiriere este venitul lunar al gospodăriei. Aproape două treimi (63%) dintre persoanele care trăiesc în gospodării cu venituri între 4.000 şi 8.000 de lei pe lună sunt mai degrabă interesate să cumpere, în timp ce pentru 69% dintre persoanele cu venituri lunare pe gospodărie sub 4.000 de lei soluţia cea mai la îndemăna este închirierea.
Un alt factor important în procesul de decizie este vârsta, care este direct corelată cu venitul lunar şi statutul civil. Mai mult de jumătate dintre respondenţii care au sub 34 de ani planifică mai degrabă să închirieze, în timp ce, dintre persoanele cu vârsta peste 34 de ani, doar un sfert planifică să închirieze o locuinţă.
În ceea ce priveşte intenţia de relocare, maim ult de jumătate dintre persoanele care caută să închirieze locuiesc deja în chirie, un sfert locuiesc cu părinţii sau alte rude, în timp ce doar 7% deţin o locuinţă.
În ceea ce priveşte persoanele interesate de achiziţie, 43% au deja o locuinţă în proprietate şi vor să facă o îmbunatăţire, 32% locuiesc în chirie şi 20% locuiesc cu părinţii sau rudele.
Studiul a fost desfăşurat în perioada aprilie-iunie 2022, pe un eşantion de peste 1.470 de persoane care prospectează piaţa, preponderent sub 55 de ani. Cea mai mare parte a respondenţilor (67%) sunt absolvenţi de studii superioare şi peste jumătate (54%) activează în sectorul privat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro