Ce spun prognozele: industria ar putea avea primul an pe plus în 2024, după cinci ani de scădere. Industria României înseamnă aproape un sfert din economia ţării şi produsele industriale fac trei sferturi din exporturile de bunuri româneşti. Sectorul industrial angajează circa 1 mil. de oameni
Industria României ar putea înregistra creştere în 2024, este de părere Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, a doua cea mai mare bancă din România.
Industria României ar putea înregistra creştere în 2024, este de părere Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, a doua cea mai mare bancă din România. El a explicat, răspunzând unei întrebări ZF, că scenariul pe care lucrează este că industria va creşte uşor în 2024, atât din efectul de bază – în 2023 a scăzut – cât şi din redresarea industriei germane şi a zonei euro.
Cu toate acestea, industria ar urma să revină începând cu a doua jumătate a acestui an, arată componenta de anticipaţii a indicelui BCR Romania MPI, care măsoară evoluţia industriei prelucrătoare din România. Până atunci, sectorul manufacturier românesc este în continuare în scădere în România, aşa cum, de altfel, a fost în ultimii cinci ani.
„Indexul este sub 50 (în România – n. red.), dar partea pozitivă este că nu se mai distrug atât de multe locuri de muncă. Adică să avem angajaţi care pleacă şi nu mai sunt înlocuiţi. Avem, de ceva timp, o problemă de competitivitate”, a spus Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, la evenimentul de lansare a indicelui PMI în România. Comenzile noi au tras cel mai mult în jos indicele, a mai adăugat Dascălu, însă, conform sondajului PMI, numărul de angajaţi a tras indicele în sus.
Industria prelucrătoare rămâne blocată, aşadar, în recesiune deocamdată, afectată de şocuri pe partea lanţurilor de aprovizionare. De asemenea, a mai spus Dascălu în analiza sa, creşterile de taxe de la începutul anului nu au ajutat sectorul industrial.
Industria României înseamnă aproape un sfert din economia ţării şi produsele industriale fac trei sferturi din exporturile de bunuri româneşti. Sectorul industrial angajează circa
1 milion de oameni, iar avansul sau, dimpotrivă, scăderea sectorului se datorează în bună măsură evoluţiei economiei zonei euro, pentru că cea mai mare parte a bunurilor exportate merge către Germania, Italia sau Franţa.
Cu toate acestea, prognozele sunt mai bune, spune studiul condus de S&P în România cu susţinerea BCR: producătorii români de bunuri au fost încrezători că nivelurile producţiei vor creşte. „Revenirea producţiei industriei prelucrătoare cel mai probabil va necesita mai mult timp şi este foarte puţin probabil să se întămăple în prima jumătate a acestui an. Ne-am revizuit recent în jos estimarea de creştere economică pentru 2024 la 2,6% de la 3,3% cât estimam anterior”, a mai spus Dascălu.
Indicele PMI BCR: Industria prelucrătoare a scăzut în luna februarie, după trei luni consecutive de creştere, în principal din cauza unei evoluţii negative a comenzilor noi
► BCR, cu ajutorul Consiliului Naţional pentru IMM-uri (CNIPMM) au realizat în România pentru prima dată indicele PMI – Purchasing Manager Index – unul dintre cei mai folosiţi indicatori pentru evoluţia economiei. Dezvoltat şi operat de Standard & Poors Global, indicele măsoară într-o primă fază activitatea industriei din România. În alte ţări, indicele măsoară şi evoluţia serviciilor sau a întregii economii.
► Cu o valoare de 47,1 puncte în februarie, în scădere faţă de 47,6 în ianuarie, indicele a rămas din nou sub pragul de 50 de puncte, ceea ce înseamnă că industria prelucrătoare este în scădere. PMI se realizează în urma unui sondaj de opinie care în România vizează un eşantion de 420 de companii din industria prelucrătoare. Liderii companiilor răspund la întrebări legate de comenzile noi, angajări, vânzări etc.
► „28.000 de companii participă la survey în fiecare lună şi acoperim 90% din PIB-ul global. PMI nu este un survey de opinie sau aşteptări. Este vorba de hard data. Colectăm informaţia în fiecare primă jumătate din lună şi publicăm informaţiile la începutul următoarei luni (...) În ceea ce priveşte aşteptările despre viitor, companiile din România au fost mai optimiste decât omologele lor din Europa Centrală şi de Est”, a spus Luke Thompson, head of economic indicators & forecasts at S&P Global Market Intelligence, la conferinţa de lansare a indexului S&P/BCR Romania PMI (Purchasing Manager Index).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro