Strigătul de disperare al fermierilor: 70% din suprafaţa arabilă a ţării ar putea ajunge pe mâinile străinilor până în 2020!

Postat la 23 iunie 2016 314 afişări

Strigătul de disperare al fermierilor: 70% din suprafaţa arabilă a ţării ar putea ajunge pe mâinile străinilor până în 2020!

Înstrăinarea terenului agricol către străini reprezintă o problemă de interes naţional şi care pune în pericol siguranţa alimentară. Fără o situaţie exactă a suprafeţei pe care străinii au achiziţionat-o deja din România, cei care activează în sectorul agricol se tem de ce mai rău: pierderea pământului de sub picioare.

Discuţiile pe tema modificării Legii nr.17/2014 par să nu se mai termine, iar părţile implicate – conducerea MADR, politicul şi reprezentanţii fermierilor, par că nu ajung la nici un acord. Potrivit unor voci din agricultură, dacă nu se face ceva urgent, în scurt timp nu o să mai avem ce să apărăm.

Potrivit comunicărilor notariale, peste un milion de hectare de tern arabil se află în proprietatea străinilor, din care 23,4% aparţine italienilor, 15,5% – nemţilor, 10% – arabilor, 8,2% – ungurilor, 6,2 % – spaniolilor, 6,1% – austriecilor şi 4,5% – danezilor. La care se mai adaugă şi terenurile achiziţionate de străini prin intermediul unor SRL-uri româneşti.

Ultima estimare făcută de Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, arăta că 40% din suprafaţa agricolă a României a ajuns deja în mâna străinilor şi dacă se contiună în acest ritm cele mai optimiste scenarii spun că peste 70% din suprafaţa agricolă a Românie va ajunge în mâinile străinilor, asta dacă nu se face ceva urgent, cât se mai poate salva ceva.

”Vânzarea terenurilor- cred că pe toţi ne doare acest subiect, pentru că de la strămoşii noştri ştim că s-au sacrificat pe toate fronturile şi pentru ţară, pentru pământ. Pământul a fost şi trebuie să rămână pentru români lucrul cel mai de preţ. Primul lucru pe care trebuie să-l facem prin modificarea legii este să interzicem prin lege, cu metode democratice comercializarea de pământ de către orice altă persoană fizică sau juridică, cu excepţia românilor. Acesta este dezideratul de la care trebuie să plecăm. La ora actuală aproape 70% din achiziţiile de teren făcute de firmele străine sunt făcute de Fondurile de Investiţii, care nu fac altceva decât speculaţii financiare cu pământ, pe care fie îi dau în arendă, fie îl comercializează de câte ori este cazul.

Cititi mai multe pe www.agrointel.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/strigatul-de-disperare-al-fermierilor-70-din-suprafata-arabila-a-tarii-ar-putea-ajunge-pe-mainile-strainilor-pana-in-2020-15505239
15505239
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.