Studiu de caz: Primăria devenită investitor strategic. Cum şi-au propus autorităţile locale să reînvie „Perla Carpaţilor”: „Cu gândire pozitivă şi cu lucrurile bine puse la punct, poţi să faci lucruri mari”

Autor: Ioana Matei Postat la 06 octombrie 2023 320 afişări

Studiu de caz: Primăria devenită investitor strategic. Cum şi-au propus autorităţile locale să reînvie „Perla Carpaţilor”: „Cu gândire pozitivă şi cu lucrurile bine puse la punct, poţi să faci lucruri mari”

Într-un interviu BUSINESS Magazin, Primarul Mik Jozsef vorbeşte despre eforturile de revitalizare a staţiunii Borsec, cu accent pe inaugurarea Centrului Spa & Balneo Fontana în decembrie 2022. Investiţia de 9 milioane de euro, implicând finanţare publică şi credit bancar, este văzută ca un punct crucial pentru relansarea turismului în zonă. Primarul încurajează şi alţi investitori să se implice şi să contribuie la dezvoltarea durabilă a staţiunii, având în vedere viziunea sa pentru un turism prosper şi bine reglementat în viitor.

„Sunt mulţumit, dar sunt multe de făcut în Borsec, acesta este doar începutul”, descrie primarul Mik Jozsef realizările referitoare la centrul spa şi de tratament Fontana Spa & Balneo Borsec, care a repus staţiunea pe harta turismului balneoclimateric al ţării începând cu iarna anului trecut. 

Primarul din Borsec, Mik Jozsef, un nativ al zonei, este conectat cu istoria şi dezvoltarea staţiunii, supranumită în trecut „Perla Carpaţilor”. În interviul acordat BUSINESS Magazin, el aminteşte chiar de primele primele înscrisuri ce menţionau utilizarea apelor minerale în băi terapeutice, care datează din 1725. În timp, structurile pentru tratarea cu ape minerale s-au diversificat. După anul 1989 însă, vechile facilităţi au început să dispară, iar în 2001 staţiunea a pierdut statutul de staţiune balneoclimaterică.

Cu rădăcini puternice în comunitatea localăMik Jozsef s-a concentrat pe refacerea staţiunii, iar în 2008, odată cu primul său mandat, şi-a propus să înceapă procesul de regenerare a zonei. Cu un plan amplu, au fost reconstruite infrastructura şi diverse atracţii, precum pârtia de schi şi centrul Spa – investiţii atipice pentru o primărie. „Ne-am propus să refacem Borsecul, din cele 5.000 de locuri de cazare care au existat înainte de 1989, doar 86 au rămas. S-a petrecut o distrugere masivă din cauza celor care au răspuns de oraş; din 2008-2009 am reînceput reclădirea staţiunii şi noi, ca Primărie am făcut tot ce ar fi făcut un privat – inclusiv pârtia de schi şi acest centru spa... După Romaqua Group, firma de îmbuteliere de ape minerale, am ajuns al doilea investitor strategic în Borsec”, povesteşte el. 

Fontana Spa & Balneo Borsec, centrul spa la care el face referire, este rezultatul unei investiţii de de 9 milioane de euro, începută în urmă cu mai bine de un deceniu, reprezentată de fonduri ale primăriei şi finanţare prin intermediul unui credit bancar. Centrul balnear cuprinde un centru spa şi o bază de tratament, cu o capacitate de 1.000 persoane pe zi în sezonul de vară şi de 700 de persoane în timpul iernii. Centrul  dispune de o zonă de spa care  include piscine, saună finlandeză, infrasaună, saună cu aburi, iar zona balneo va avea diverse posibilităţi de tratament, precum împachetări cu nămol, masaje sau terapii cu apă minerală caldă şi rece. 

În decembrie 2022, Fontana Spa & Balneo Borsec a fost inaugurat, reprezentând un punct de pornire esenţial pentru revitalizarea staţiunii, potrivit lui Mik Jozsef. Chiar dacă această investiţie presupune o iniţială perioadă de operare pe pierdere, în viitor, va genera beneficii pentru comunitate şi turişti, atrâgând ulterior şi alţi investitori „serioşi”. „Punctul zero a fost deschiderea acestui centru, de acum înainte aşteptăm să facă ceva şi ceilalţi investitori - până acum n-am avut atât de mulţi investitori serioşi, toată lumea aştepta să se întâmple ceva. Acum s-a întâmplat şi mingea este în partea cealaltă”, spune el, referindu-se la faptul că acum aşteaptă ca şi cei care deţin proprietăţi în zonă să continue investiţiile. 

Staţiunea Borsec dispune în prezent de o capacitate de cazare de aproximativ 800 de paturi, distribuite în 7 pensiuni şi un hotel. Majoritatea turiştilor provin din Moldova, dar în timpul pandemiei, turişti din întreaga ţară au ajuns aici. Se preconizează că, odată cu construcţia unui aeroport în apropiere (- şi cel din Remetea pare să prindă contur - ), numărul turiştilor va creşte semnificativ.

Ce visează Mik Jozsef pentru Borsec? „S-au făcut strategii turistice, cu baze chiar reale, o capacitate de 2.500 de locuri de cazare - un plan în care să nu ai voie să construieşti tot ce vrei, să distrugi monumente istorice, sunt condiţii care trebuie respectate, vrem să fie ceva unic, nu o construcţie haotică”, descrie el viziunea pentru staţiunea pentru care speră din nou statutul de „perlă a turismului românesc”.  

Iar mesajul său pentru cei care îşi doresc să construiască proiecte similare ţine mai ales de curaj: „Trebuie să ai curaj, trebuie să ai încredere în tine, trebuie să ai echipe foarte bune fiindcă fără echipe nu poţi face nimic şi trebuie să faci proiecte nu pentru patru ani, ci pentru 12 ani sau chiar mai mult. Nu poţi să te visezi primar o viaţă, dar proiecte serioase, mari nu se pot face în 4-8 ani. Dacă mă uit înapoi la 2010, mă întreb de unde am avut curajul să fac asta, trebuie să fii puţin nebun să începi o astfel de investiţie când nu ai toţi banii la dispoziţie, dar cu gândire pozitivă şi cu lucrurile bine puse la punct, poţi să faci lucruri mari”. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.