STUDIU: Hipertensiunea, un factor de risc la fel de periculos pentru persoanele slabe şi cele obeze
Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc la fel de periculos pentru persoanele slabe, supraponderale şi obeze, afirmă autorii unui studiu american, infirmând astfel cercetările precedente potrivit cărora această afecţiune ar fi mai periculoasă pentru persoanele slabe, potrivit Reuters.
"Anumite studii efectuate în ultimii 30 de ani sugerează faptul că, în ceea ce priveşte efectele adverse asociate cu hipertensiunea - precum infarct şi accident vascular cerebral -, persoanele slabe sau cu o greutate normală şi care suferă de hipertensiune ar prezenta un pronostic medical mai prost decât persoanele obeze cu hipertensiune", a declarat Laura A. Colangelo, cercetătoare la Universitatea Northwestern din Chicago, coordonator principal al studiului.
"O astfel de concluzie ar putea să îi facă pe oameni să creadă în mod eronat că hipertensiunea nu este importantă pentru oamenii supraponderali sau obezi, dar este importantă pentru oamenii slabi sau cu o greutate normală. Noi spunem însă că hipertensiunea este la fel de importantă pentru toţi oamenii, indiferent de greutatea lor corporală", a adăugat cercetătoarea americană.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.657 de persoane, nefumătoare şi fără boli cardiace, diabet şi cancer. Oamenii de ştiinţă au analizat apoi şi datele medicale colectate de la participanţii la un studiu de lungă durată, realizat pe un eşantion de două ori mai mare şi care a început în anul 2000.
Spre deosebire de numeroase studii care grupează voluntarii doar în funcţie de greutate sau de indicele de masă corporală (IMC), noua cercetare ştiinţifică a ţinut seama şi de circumferinţa taliei. Talia indică nivelul acumulărilor de grăsime în jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace.
Cercetătorii americani i-au împărţit pe voluntari în şapte grupe în funcţie de IMC şi de circumferinţa taliei, folosind o serie de parametri etnici specifici în ambele cazuri.
De exemplu, o circumferinţă a taliei sănătoasă şi "optimală" este mai mică de 102 centimetri la bărbaţi şi mai mică de 88 centimetri la femei pentru persoanele caucaziene, de culoare şi hispanice, în timp ce la persoanele de origine chineză, aceste valori sunt mai mici de 90 centimetri la bărbaţi şi mai mici de 80 centimetri la femei.
Medicii americani au notat înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei şi tensiunea fiecărui voluntar la începutul studiului şi au ţinut legătura cu aceste persoane, notând orice internare într-o clinică medicală, intervenţie chirurgicală, diagnosticare cardiovasculară şi decese ale acestora, în medie, la fiecare 9-12 luni, pentru o perioadă de 10 ani, în cazul fiecărui participant.
La începutul studiului, 1.054 de persoane aveau un IMC normal, 1.568 erau supraponderale şi 1.172 erau obeze.
Cei mai mulţi voluntari cu o greutate normală aveau şi o circumferinţă a taliei care se încadra în valorile optimale, iar aproape toate persoanele obeze aveau circumferinţe ale taliei non-optimale.
Aproape 350 dintre voluntarii cu o greutate sănătoasă sufereau însă de hipertensiune, în timp ce numărul hipertensivilor era de 550 în rândul persoanelor obeze.
În total, s-au produs 273 de incidente medicale asociate bolilor cardiovasculare pe durata studiului şi, pentru fiecare categorie de greutate, persoanele cu hipertensiune au prezentat un risc mai mare de a suferi o astfel de afecţiune.
Voluntarii cu greutate normală şi fără hipertensiune au prezentat cel mai mic risc de a suferi un incident cardiovascular, precum infarct şi accident vascular cerebral. Voluntarii obezi fără hipertensiune au prezentat cel mai mare risc, în timp ce persoanele cu greutate normală şi cele obeze care fuseseră diagnosticate cu hipertensiune au prezentat riscuri egale.
Cercetările precedente, care au descoperit un risc medical mai mare pentru persoanele slabe cu hipertensiune, au inclus însă şi voluntari fumători, persoane cu diabet şi cu cancer.
Fumătorii tind să fie mai slabi, dar se confruntă cu un număr mai mare de incidente cardiovasculare, iar acest aspect ar fi putut să influenţeze rezultatele acelor studii din trecut.
Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista Hypertension.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro