Ţara unde doar milionarii îşi mai permit case. Pentru restul oamenilor visul de a avea propria locuinţă a devenit imposibil de atins după ce preţurile au crescut şi ratele au explodat

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 25 iulie 2024 4045 afişări

Ţara unde doar milionarii îşi mai permit case. Pentru restul oamenilor visul de a avea propria locuinţă a devenit imposibil de atins după ce preţurile au crescut şi ratele au explodat

Pentru tot mai mulţi americani visul de a avea propria locuinţă devine imposibil de atins după ce preţurile imobiliarelor au crescut, iar creditele ipotecare au devenit prea scumpe. Singurii care îşi mai permit o casă sunt milionarii, scrie Bloomberg.

Doar segmentul locuinţelor high-end, care se vând la preţuri ce depăşesc un milion de dolari, a bifat o creştere a vânzărilor în iunie. În restul pieţei, vânzările de locuinţe au dezamăgit şi s-au situat sub aşteptări. Vânzările de locuinţe vechi au scăzut de asemenea pentru a patra lună la rând.

Pentru un credit ipotecar luat pe o perioadă de 30 de ani rata se învârte în jurul pragului de 6,9%, însă înainte de pandemie ea se situa la doar 3%. În acest context, tot mai puţini americani sunt gata să bată palma cu băncile pentru bani de casă.

Milionarii sunt singurii feriţi de problema ratelor, pentru că în tranzacţiile pentru casa de vis ei pot apela oricând la cash.

Rezultatul este un boom imobiliar al segmentului high-end care aduce cel mai mare constructor american de case de lux, pe noi culmi la bursă. Toll Brothers Inc. a înregistrat comenzi peste aşteptări şi şi-a majorat previziunile privind livrările de locuinţe pe 2024.

Acţiunile companiei se tranzacţionează aproape de record după o creştere de aproximativ 170% de la începutul anului 2023.  Raliul bursier a transformat compania în cel mai performant dezvoltator american de locuinţe din ultimele şase luni.

Conform datelor Redfin, la sfârşitul primului trimestru, 45% dintre cumpărătorii de locuinţe de lux din SUA au folosit doar numerar, cea mai mare pondere din ultimul deceniu. Portofoliile de acţiuni, averile moştenite şi tranzacţiile de la bursă, sunt surse solide de finanţare pentru cumpărătorii înstăriţi.

În schimb, cumpărătorii entry-level depind de economiile personale şi de salariile lor, care n-au ţinut pas cu inflaţia. Din acest motiv, băncile refuză de multe ori să acorde un credit, mai ales dacă clientul mai are şi alte tipuri de împrumuturi, unde pe fondul veniturilor reduse restanţele încep să se adune.

În final, toţi aceşti factori fac dificil de atins obiectivul de avea propria casă pentru tot mai mulţi americani, iar criza locuinţelor nu pare să aibă vreo soluţie în viitorul apropiat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.