Ce taxe bancare au celelalte ţări: Austria, Ungaria, Slovacia, Polonia, şi cât au ţinut. România are de departe cea mai mare taxă. Cristian Bichi, BNR: Taxa din România are o trăsătură unică pe plan european şi, din câte cunoaştem, la nivel mondial
Cristian Bichi, director în cadrul BNR, a prezentat vineri public, prin intermediul unei opinii personale, sistemul de taxare a activelor bancare din alte ţări, din care rezultă că România va avea cea mai mare taxă.
De asemenea, el a încercat să combată opinii din piaţă legate de această piaţă bancară, prezentând în detaliu formele de taxare din alte ţări, care au avut în vedere mărimea băncilor sau un anumit număr de ani, cât a ţinut această taxă.
În România, guvernul a legat taxa bancară de Robor, în ideea că băncile vor fi interesate să reducă Roborul pentru a plăti mai puţin.
Mai jos aveţi opinia integrală:
Recenta decizie a guvernului român de a introduce o taxă pe activele instituţiilor bancare a declanşat o amplă dezbatere publică, în cadrul căreia, pentru susţinerea anumitor puncte de vedere, se recurge adesea la comparaţii internaţionale. Din păcate, comparaţiile respective sunt în multe cazuri incorecte, iar aceasta se datorează unei documentări deficitare sau unor încercări de dezinformare. De aceea, voi prezenta în continuare, sumar, experienţa altor ţări din Uniunea Europeană (UE) în domeniul impozitării speciale a sectorului financiar, din dorinţa de a pune suprataxa din România în context european şi a facilita o mai bună înţelegere a comparaţiilor ce sunt avansate de diverşi analişti.