TRAGEDIA de la Colectiv - Bilanţul deceselor a ajuns la 30. Alte 140 de persoane, internate / Medic: "Ce ne-ar ajuta nişte colegi în plus!". SITUAŢIA victimelor

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 01 noiembrie 2015 333 afişări

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu ajungând la 30. Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă.

Autorităţile cer cetăţenilor să doneze sânge etapizat, iar de donare de piele nu e nevoie deocamdată

Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a făcut un apel la cetăţeni ca să doneze sânge "etapizat", pentru că în prezent se acoperă necesarul, iar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile.

La finalul reuniunii grupului de lucru convocat de prim-ministru la Guvern, managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a solicitat presei să transmită cetăţenilor ca să doneze sânge etapizat.

"Sângele stă cel mai bine la donator", a spus Ioniţă.

Ea a precizat că nevoia de sânge este permanentă, dar în prezent există rezerve suficiente pentru a acoperi necesarul pentru tratarea victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că banca de piele are în acest moment 7 metri pătraţi şi acoperă nevoia imediată. El a mai adăugat că nu este nevoie de donatori de piele în acest moment.

"Inclusiv rude ale victimelor şi-au exprimat intenţia să doneze piele, dar pentru moment nu este nevoie", a spus Bănicioiu.

Medicul Ion Lascăr, şeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, a explicat că suprafaţa medie de piele pe care o are un om este de aproximativ 1,5 metri pătraţi.

Premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicu Bănicioiu, secretarul de stat, Raed Arafat, şeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, şi directorul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu au format, duminică, un grup de lucru, la Guvern, pentru a evalua situaţia răniţilor în tragedia petrecută vineri la Clubul Colectiv din Bucureşti.

Încă o victimă a incendiului de la Colectiv a murit, este al 30-lea deces

Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu ajungând la 30.

Tânăra care a decedat duminică seară, la Spitalul Bagdasar - Arseni, avea arsuri grave pe căile respiratorii.

Numărul victimelor incendiului care au decedat a ajuns la 30.

Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă.

Numărul deceselor victimelor rănite grav în incendiul de la Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, precizând că aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern.

Şef UPU: Şase minori, internaţi în prezent la Grigore Alexandrescu. Patru, în stare foarte gravă

Şase minori se afă, în prezent, internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", din Capitală, dintre care patru în stare gravă, în urma incendiului de la Club Colectiv, a declarat pentru MEDIAFAX Elena Petrişor, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu".

Sursa citată a explicat că, vineri noapte, imediat după incendiu, la spital au ajuns două fete având în jur de 17 ani, fiind aduse de către părinţi cu maşini personale, una dintre fete având arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului, iar cealaltă expunere la fum.

"În aceeaşi noapte, alţi doi pacienţi minori, ambii de 16 ani, au fost aduşi prin transfer de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Este vorba despre o adolescentă în stare foarte gravă, adusă intubată, ventilată mecanic şi care a fost dusă direct în sala de operaţie, în prezent, fata fiind la Terapie Intensivă. De asemenea, a fost adus tot de la Spitalul Floreasca un băiat cu tetrapareză, în stare gravă, şi acesta fiin în Teraie Intensivă. Sâmbătă dimineaţă, a fost transferat, de la Spitalul Elias, un adolescent de 15 ani, acesta fiind cel mai grav caz dintre toate cele care au ajuns până acum la Grigore Alexandrescu cu arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului, dar şi arsuri de căi aeriene superioare, intubat şi cu suport vascular", a explicat medicul.

Potrivit aceeiaşi surse, duminică, a fost adus la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu un al şaselea copil, prin transfer de la Spitalul Elias, acesta având 17 ani şi 11 luni.

"Băiatul este tot în stare gravă, cu arsură pe 35 la sută din suprafaţa corpului, pe extremitţi şi pe torace. Acesta este fratele pacientei de 16 ani, intubată şi ventilată mecanic, transferată de la Floreasca", a declarat medicul.

Elena Petrişor a explicat că, în general, pacientul cu arsură este un caz foarte complicat, care, de cele mai multe ori, necesită tratament în echipă pluridisciplinară, suprafaţa arsă fiind foarte periculoasă pentru că există un risc foarte ridicat de infecţie.

"Se fac analize de multe ori din oră în oră, corecţiile rezultatelor sunt matematice, milimetrice, iar arsura produsă de foc provoacă pierderi, dezechilibre teribile în organism şi de aceea, în aceste momente, este foarte importantă reechilibrarea organismului", a explicat medicul.

Şeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului ”Floreasca”: Tratarea unei persoane cu arsuri grave costă între 500.000 şi un milion de euro

Costul tratamentului unei persoane cu arsuri este între 500.000 şi un milion de euro, pentru o perioadă de trei luni, cât poate dura perioada necesară vindecării unui pacient care a suferit arsuri grave, a declarat, duminică, şeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului ”Floreasca”, Ioan Lascăr.

Ioan Lascăr a explicat, în cadrul unui gurup de lucru convocat la Guvern de premier, că din momentul internării în spital şi până la externare tratamentul unui bolnav cu arsuri grave costă între 5000.000 şi 1.000.000 de euro. El a dat ca exemplu un caz petrecut recent, la Sighetu Marmaţiei, în care tratamentul pentru un pacient cu arsuri foarte grave a costat 900.000 de euro.

El a adăugat că tratamentul unui pacient cu arsuri se întinde pe mai multe săptămâni şi poate depăşi chiar trei luni.

Ioan Lascăr a menţionat că tratamentul unui pacient cu arsuri este mai scump decât un transplant de organe. El a explicat că numai o alifie cu care se unge un bolnav pe zi costă aprozimativ 1.000 de euro.

"Nu contează. Ne costă cât e nevoie", a răspus premierul Victor Ponta.

În acest context, Ponta le-a cerut ministrului Sănătăţii şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un program special pentru tratarea şi recuperarea bolnavilor cu arsuri, astfel încât acestea să primească finanţare de la bugetul de stat.

Spitalul de Arşi: 10 pacienţi la terapie intensivă, trei în stare critică. Ce ne-ar ajuta nişte colegi în plus!

Zece dintre răniţii în incendiul de la clubul Colectiv internaţi la Spitalul de Arşi sunt la terapie intensivă, iar trei sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Adrian Stănculea, adăugând că i-ar fi fost de folos experienţa unor foşti colegi în aceste momente.

Medicul a precizat că toţi pacienţii de la terapie intensivă au arsuri pe faţă.

Unul dintre ei este în continuare neidentificat. Este vorba de un bărbat care are cele mai grave arsuri ca profunzime, nu şi ca întindere, a spus Stănculea.

El a precizat că de cei 27 de pacienţi internaţi, în urma incendiului de vineri seară, la Spitalul de Arşi se ocupă sunt şase sau şapte echipe, formate din câte un medic titular şi rezidenţii care îl ajută.

Întrebat de jurnalişti dacă spitalul face faţă din punctul de vedere al personalului disponibil, Stănculea a răspuns că ar fi fost de folos nişte colegi în plus, mai ales trei medici de la terapie intensivă cu experienţă care au fost suspendaţi.

"Facem faţă? Ce ne-ar ajuta nişte colegi în plus, nu pot să vă zic. Mai ales pe terapie intensivă unde am trei colegi suspendaţi. Şi-au oferit şi ajutorul, au vrut să vină, dar au interdicţie de a lucra într-un spital de stat", a spus Stănculea.

Întrebat de câţi medici în plus ar fi nevoie, el a arătat că nu este vorba despre un număr mai mare de medici, precizând că ar fi fost nevoie de experienţa celor trei colegi care "ani de zile au lucrat cu arsurile".

Spitalul Floreasca precizează că dispune de toate materialele necesare îngrijirii pacienţilor

Spitalul de Urgenţă Floreasca precizează că în momentul de faţă dispune de toate materialele sanitare şi medicamentele necesare îngrijirii pacienţilor, lucrurile fiind "sub control".

Reprezentanţii unităţii sanitare au făcut, duminică, precizări în legătură cu informaţii apărute în spaţiul public privind necesităţi de echipamente, materiale sanitare şi medicamente care ar exista la acest spital.

Spitalul de Urgenţă Floreasca subliniază că în momentul de faţă are toate materialele, echipamentele şi medicamentele necesare îngrijirii tuturor pacienţilor, nu numi a celor cu arsuri şi că, în măsura în care vor exista nevoi ale spitalului, acestea vor fi lansate pe cale oficială.

"În momentul de faţă nu e nevoie de asemenea intervenţii şi nici informaţiile respective nu sunt de natură să fie de bun augur", a transmis reprezentantul spitalului.

Acesta a arătat că îngrijirea unui pacient cu arsuri necesită resurse materiale şi umane importante, dar în momentul de faţă lucrurile la Spitalul de Urgenţă Floreasca "sunt sub control".

Alte patru persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv, internate în Spitalul de Urgenţă Floreasca, au fost supuse, duminică dimineaţă, unor traheostomii, după ce, cu o zi în urmă, şapte dintre răniţi suferiseră intervenţii similare, a declarat şeful Clinicii de Chirugie Plastică, Ioan Lascăr.

"Astăzi, am făcut patru traheostomii. Ieri (n.r. - sâmbătă), şapte dintre victime au fost supuse unor intervenţii chirurgicale similare, astfel că, în total, avem 11 pacienţi care au suferit astfel de intervenţii. Traheostomia este o intervenţie chirurgicală în urma căreia medicii montează pacientului un tub în traheee pentru ca acesta să poată respira mai uşor, tubul de traheostomă fiind legat la un aparat de ventilaţie mecanică, procedura având ca scop oxigenarea plămânilor, în aceste cazuri afectaţi de aerul fierbinte intrat în aceste organe", a explicat profesorul Ioan Lascăr.

El a spus că 14 dintre cei 15 pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca sunt în Terapie Intensivă, patru dintre aceştia fiind în stare gravă, cu arsuri pe 50 - 70 la sută din suprafaţa corpului.

"Evoluţia este stabilă, dar prognosticul rămâne rezervat. Toţi pacienţii din ATI sunt duşi zilnic în sala de operaţie, unde, în funcţie de starea acestora, sunt supuşi unor intervenţii de mică chirurgie sau unora de tipul traheostomiei", a mai spus profesorul Lascăr.

Medic israelian, venit în România pentru a ajuta victimele incendiului din Colectiv: N-am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea

Doctorul Yarom Shoham, venit din Israel pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a văzut "o asemena tragedie" în toată cariera sa.

"Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea, nu aşa. (…) Imediat ce am auzit de incident ne-am oferit ajutorul. Era nevoie de ajutorul nostru şi de asta suntem aici. Am ajuns aici azi noapte", a spus doctorul, care acum îi ajută pe medicii de la Spitalul Bagdasar.

"În aceste condiţii este foarte greu pentru mine să spun ce cred că se va întâmpla cu aceşti pacienţi. Ştiu că sunt trataţi foarte bine aici, iar echipele din spital fac o treabă minunată şi muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata aceşti pacienţi şi toţi sperăm să obţinem cele mai bune rezultate", a spus dr. Shoham.

Doctorul israelian a venit la Bucureşti pentru a trata pacienţii de la Bagdasar cu NexoBrid, un produs care înlocuieşte intervenţiile chirurgicale în cazul pacienţilor cu arsuri.

"Am venit să ne oferim ajutorul şi expertiza în utilizarea NexoBrid, un produs care înlocuieşte intervenţia chirurgicală pentru arsuri grave. Noi avem experienţă cu acest produs şi am venit să oferim NexoBrid şi ajutorul nostru în folosirea sa. Este folosit acum în spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienţi decât ar fi posibil cu intervenţii chirurgicale. Toţi pacienţii vor fi trataţi azi, acesta este obiectivul, să tratăm toţi pacienţii, să decidem care dintre ei are nevoie de operaţie sau tratament cu NexoBrid şi să-i tratăm pe toţi. Ar fi imposibil să facem acest lucru doar cu intervenţii chirurgicale", a spus doctorul.

Referitor la felul în care a fost abordată situaţia de doctorii din România, Shoham a spus că este foarte dificil, când ajung la spital foarte mulţi pacienţi. "Este foarte greu de spus, mai ales într-o situaţie ca asta, când ai atât de mulţi pacienţi. Nu sunt suficient de multe echipe care să-i trateze pentru că nu te aştepţi să se întâmple o catastrofă ca asta. Chiar dacă ar fi foarte mulţi oameni în spital, este foarte dificil valul iniţial în primele zile, să tratezi toţi aceşti pacienţi", a mai spus doctorul.

140 de răniţi mai sunt internaţi în spitalele Capitalei. Singurul rănit neindentificat se află încă la Spitalul de Arşi

Un număr de 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internaţi, duminică la prânz, în spitalele Capitalei, între ei fiind unul singur încă neidentificat, la Spitalul de Arşi, informează Ministerul Sănătăţii.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internaţi 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi doar o singură victimă neidentificată, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, unde aceşti pacienţi figurează cu nume şi prenume.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt 24 de pacienţi, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arşi - 27, la Bagdasar Arseni - 22, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" -cinci, Spitalul "Sf Ioan" -8, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci, Spitalul Gerota -trei şi la Spitalul SRI - cinci.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 80 - 90 de pacienţi sunt în stare critică şi foarte gravă.

Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este dramatică. Tânăra decedată duminică era arsă pe 90 la sută din corp

Starea a şapte dintre răniţii internaţi la Spitalul "Bagdasar-Arseni" este dramatică, aceştia având arsuri pe suprafeţe mari din corp, potrivit conducerii unităţii.

"Situaţia unui număr de şapte pacienţi este dramatică. Sunt în ventilaţie mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafaţa arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, într-o conferinţă.

El a adăugat că aceşti pacienţi pot fi trataţi în condiţii optime, în săli de operaţie dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuşi este contaminarea externă.

Gorgan a mai afirmat că o refacere completă se face în luni şi ani de zile. "Sunt proceduri succesive, care pe lângă repararea defectelor vor presupune ulterior şi redarea funcţionării segmentelor afectate", a spus directorul medical.

La rândul său, şeful secţiei de chirurgie plastică, Andrei Carantino, a subliniat că riscurile în cazul celor şapte sunt "extraordinare", iar în cazul celorlalţi pacienţi sunt "în continuare foarte, foarte mari".

"Oricât ne-am dori noi şi am face eforturi disperate să ne luptăm pur şi simplu se poate întâmpla ca starea unui pacient să se schimbe de la o oră la alta. (...) Pentru cei şapte, având în vedere că au insuficienţă multiplă de organe, asta însemnând insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie, instabilitate hemodinamică, la care se adaugă arsura propriu-zisă, riscurile sunt extraordinare", a spus Carantino.

Directorul medical Mircea Gorgan a mai spus că pacienta care a decedat duminică dimineaţă în spital, o tânără de 31 de ani, era arsă pe 90 la sută din corp, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt de 1 la sută.

Medicul Andrei Carantino a mai arătat că evoluţia este total imprevizibilă într-o arsură şi că vor urma "operaţii multe, multe de-acum înainte".

"Suntem obişnuiţi, sunt oameni care sunt de trei zile în spital, n-au ajuns acasă. Cum se luptă săracii pacienţi, ne luptăm şi noi", a mai spus medicul.

Banicioiu: Există bancă de piele în România, rezerva poate acoperi cererea de acum

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că există o bancă de piele în România, de câteva luni, iar rezerva existentă poate acoperi cererea de acum pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

"Există bancă de piele în România de câteva luni de zile, chiar funcţională. În momentul de faţă, există o rezervă destul de importantă care poate acoperi cererea de acum. Sunt însă şi foarte mulţi donatori care şi-au exprimat această dorinţă. Evident că noi acceptăm orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzăm pe nimeni, doar vor fi evaluaţi şi vor fi înştiinţaţi de noi", a spus ministrul Sănătăţii.

El a precizat că operaţiile de chirurgie plastică şi reparatorie încă nu au început, adăugând că probabil acest lucru se va întâmpla de luni - marţi.

Bănicioiu a mai spus că se va încerca o reconstrucţie facială care să se apropie cât mai mult de ce a fost înainte, iar statul român acoperă toate costurile.

"De anul trecut avem un program de pacienţi critici şi acum îi vedem utilitatea", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Peste 140 de victime ale incendiului de la clubul Colectiv sunt internate în 12 spitale din Capitală. Dintre acestea, 80 - 90 sunt în stare critică sau gravă. Alte 29 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului, două femei murind duminică dimineaţă în spital.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internaţi 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi doar o victimă neidentificată, la Spitalul de Arşi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt 24 de pacienţi, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arşi - 27, la Bagdasar Arseni - 22, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" -cinci, Spitalul "Sf Ioan" - opt, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci, Spitalul Gerota -trei şi la Spitalul SRI - cinci.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 80 - 90 de pacienţi sunt în stare critică şi foarte gravă.

În urma incendiului de vineri seară din clubul colectiv şi-au pierdut viaţa 29 de persoane, două tinere murind duminică dimineaţă, la Spitalul Bagdasar şi la Spitalul de Arşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DECES,
VICTIMĂ,
COLECTIV
/actualitate/tragedia-de-la-colectiv-bilantul-deceselor-a-ajuns-la-30-alte-140-de-persoane-internate-medic-ce-ne-ar-ajuta-niste-colegi-in-plus-situatia-victimelor-14870012
14870012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.