O nouă tranzacţie: După ce negocierile au eşuat vara trecută, Google se află din nou în discuţii pentru a cumpăra Wiz, un startup de securitate cibernetică, pentru 30 de miliarde de dolari. Wiz a fost fondat în 2020 de foşti membri ai unităţii de elită a serviciilor de informaţii cibernetice din Israel

Autor: Ştefan Stan Postat la 18 martie 2025 9 afişări

O nouă tranzacţie: După ce negocierile au eşuat vara trecută, Google se află din nou în discuţii pentru a cumpăra Wiz, un startup de securitate cibernetică, pentru 30 de miliarde de dolari. Wiz a fost fondat în 2020 de foşti membri ai unităţii de elită a serviciilor de informaţii cibernetice din Israel

Compania-mamă a Google, Alphabet, este în discuţii pentru a cumpăra start-up-ul de securitate cibernetică Wiz pentru aproximativ 30 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea deveni cea mai mare achiziţie din istoria grupului de căutare, potrivit unor surse apropiate situaţiei, potrivit FT. 

Alphabet a purtat discuţii anul trecut pentru achiziţionarea Wiz cu 23 de miliarde de dolari, însă negocierile au eşuat după ce unii dintre directorii şi investitorii companiei de securitate cibernetică s-au arătat îngrijoraţi de posibilele obstacole din partea autorităţilor antitrust. Acum, Alphabet a revenit cu o ofertă de peste 30 de miliarde de dolari, a declarat o sursă.

Potrivit a două persoane implicate, noua rundă de discuţii este în desfăşurare şi un acord ar putea fi încheiat în curând. Preluarea Wiz ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii ale anului şi ar putea totuşi să atragă atenţia Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) sub administraţia preşedintelui Donald Trump, al cărei nou preşedinte, Andrew Ferguson, a menţinut regulile care permit agenţiei să blocheze tranzacţiile mari — reguli stabilite de predecesoarea sa, Lina Khan.

Alphabet nu a răspuns solicitărilor de comentarii legate de aceste discuţii.

Wiz a refuzat să comenteze.

Fondată în 2020 de foşti membri ai unităţii de elită a serviciilor de informaţii cibernetice din Israel şi stabilită acum în SUA, Wiz oferă servicii de securitate cibernetică pentru cloud. Compania este una dintre start-up-urile software cu cea mai rapidă creştere din toate timpurile, beneficiind de o explozie a vânzărilor pe măsură ce tot mai multe companii îşi mută operaţiunile în cloud.

Potrivit co-fondatorului Roy Reznik, Wiz a atins venituri anuale recurente de 500 de milioane de dolari anul trecut — un indicator financiar frecvent folosit de start-up-uri — şi intenţionează să dubleze această sumă până în 2025. Conform site-ului său, grupul oferă servicii de securitate în cloud pentru aproape jumătate dintre cele mai mari 100 de companii din SUA.

Posibila tranzacţie, raportată pentru prima dată de Wall Street Journal, vine într-un context lent pentru fuziuni şi achiziţii, pe fondul incertitudinilor legate de politicile comerciale ale noii administraţii Trump şi al instabilităţii pieţei, care au temperat aşteptările privind un boom în domeniul M&A.

Consultanţii financiari au exprimat temeri că marile achiziţii din sectorul tech ar putea fi deosebit de dificile sub actuala administraţie, mai ales după ce vicepreşedintele JD Vance a declarat că „Big Tech are prea multă putere”.

Wiz, companie privată, a strâns ultima dată 1 miliard de dolari în 2022 la o evaluare de 12 miliarde de dolari, din partea unui grup de investitori condus de Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners şi Thrive Capital. Compania este susţinută şi de investitori precum Index Ventures, Insight Partners, G Squared, Sequoia Capital, Greenoaks, Cyberstarts şi Wellington.

După ce discuţiile cu Alphabet s-au întrerupt vara trecută, Wiz a anunţat că va urmări listarea la bursă printr-o ofertă publică iniţială (IPO).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
securitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?