Ultimii mohicani: ce branduri româneşti se bat cu giganţii străini în retailul alimentar

Autor: Cristina Roşca Postat la 05 martie 2020 773 afişări

Comerţul este cea mai importantă „industrie“a României, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi. Acest sector include toate tipurile de magazine, de la cele alimentare la modă, farmacii, unităţi de mobilă, bricolaj sau electro-IT

Ultimii mohicani: ce branduri româneşti se bat cu giganţii străini în retailul alimentar

Comerţul este cea mai importantă „industrie“a României, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi. Acest sector include toate tipurile de magazine, de la cele alimentare la modă, farmacii, unităţi de mobilă, bricolaj sau electro-IT.

Cel mai important segment ca venituri este cel alimentar, estimat la peste 20 mld. euro. Aceste magazine vând ciocolata Rom, detergentul Dero, apa minerală Borsec sau laptele Zuzu, toate mărci româneşti - indiferent că sunt deţinute astăzi de antreprenori sau de companii străine.

Magazinele însă poartă mărci precum Kaufland, Carrefour şi Lidl, nume internaţionale care au răsunet nu doar local, ci şi internaţional. Spre deosebire de domeniul FMCG, unde numărul de mărci româneşti este în continuare mare, unele având poziţii chiar de top în piaţa în care activează, în retail situaţia e diferită.

Mai exact, atunci când francezii de la Carrefour au preluat magazinele Artima, brandul a dispărut rapid, fiind înlocuit cu Carrefour Market. La fel, magazinele Zanfir au devenit după preluare Mega Image. Aceasta din urmă este printre cele mai mari tranzacţii recente din domeniu, Zanfir fiind unul dintre „ultimii mohicani“ din comerţul alimentar.

De regulă, reţelele internaţionale şi-au pus numele pe toate unităţile preluate, indiferent ce brand aveau înainte şi cât de puternic era. Dintre mărcile româneşti din retail au dispărut multe altele, precum PIC, Albinuţa, Minimax, Angst, Ethos sau Univers’all, răpuse de criză sau de concurenţa străinilor. De altfel, astăzi nicio reţea locală de comerţ alimentar nu îşi face loc între cei mai mari zece, distanţa care desparte cele „două lumi“ fiind uriaşă. Forţa financiară a acestor companii le-a făcut să câştige 60% din toată piaţa, restul fiind împărţit între 70.000 de mici chioşcari.

Astfel, cele mai puternice mărci româneşti din domeniu sunt astăzi Annabella, Elan-Trio, Succes Nic Com, Paco şi Diana. Cele mai multe dintre ele sunt nume regionale, antreprenorii din spatele lor alegând să îşi concentreze atenţia pe anumite zone ale ţării.

La polul opus, nume precum Lidl, Carrefour sau Kaufland nu mai au nevoie de nicio prezentare indiferent în ce colţ al României te afli, sute de magazine împânzind toată ţara. Tocmai de aceea, Anabella are afaceri de circa 300 mil. lei, iar Cora, cel mai mic retailer modern, are un business de cinci ori mai mare cu doar 11 hipermarketuri.

Dintre cele zece reţele de comerţ modern din România, doar două au păstrat mărcile locale. Este vorba de Mega Image şi Profi.

În cazul acestuia din urmă însă este vorba de o afacere controlată de-a lungul anilor de fonduri de investiţii, nu de un jucător strategic. Acesta e motivul pentru care a fost păstrat acest nume, pentru că nu exista un altul.

La Mega Image însă a fost alegerea grupului olandezo-belgian Ahold-Delhaize. Compania are de altfel aceeaşi politică peste tot, şi în ţările din regiune precum Serbia şi Grecia unde se merge chiar cu două mărci locale. Grupul are de altfel şi în România două branduri. Al doilea, „Shop&Go“, este internaţional.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.