Un antreprenor are o reţetă câştigătoare pentru angajaţi: săptămâna de lucru de trei zile
Un antreprenor din Miami a fost asaltat de cereri de angajare după ce şi-a schimbat programul de lucru pentru personalul angajat la o săptămână de lucru de trei zile, câte 14 ore pe zi, scrie CNN.
Justin Lindsey, de la Chick-fil-A, căuta o modalitate inedită de a recompensa angajaţii care „lucrau literalmente 70 de ore pe săptămână, săptămână de săptămână”, a declarat recent pentru revista QSR, citată de CNN.
Populara franciză era profitabilă, iar vânzările erau robuste, dar acest lucru se întâmpla în detrimentul epuizării personalului. Aşa că, la începutul acestui an, Lindsey a pus la cale o nouă reţetă pentru succes: revizuirea programului săptămânal.
Şi-a împărţit personalul de 38 de angajaţi - 18 şefi de magazin şi 20 de angajaţi din prima linie - în două grupuri şi a alternat programele săptămânale în blocuri de trei zile cu ture de 13-14 ore.
Rezultatul: o rată de retenţie de 100% la nivelul conducerii şi o avalanşă de noi candidaţi la un loc de muncă. O deschidere în această toamnă la restaurantul din cartierul Kendall a atras mai mult de 420 de candidaţi.
Restaurantul este doar un alt exemplu de întreprinderi care experimentează cu schimburi netradiţionale de când pandemia a dat peste cap săptămâna de lucru de 40 de ore.
Deşi majoritatea companiilor au fost reticente la schimbări, unele firme, şi chiar unii şefi, au îndemnat la flexibilitate ca o modalitate de a atrage şi de a păstra lucrătorii, oferindu-le un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată.
În cazul restaurantului său, Lindsey a declarat că săptămâna de lucru de trei zile permite personalului său să îşi planifice din timp viaţa în afara serviciului.
„Cred că oamenii vor să lucreze în această industrie”, a declarat Lindsey. „Dar ei vor ca unele lucruri să se schimbe şi cred că asta a arătat acest lucru - că există lucruri pe care dacă le schimbăm în bine, vom avea un impact de durată”.
Lindsey nu a putut fi contactat de CNN pentru comentarii.
O săptămână de lucru de trei zile este încă foarte rară, dar zvonurile în jurul unei săptămâni de patru zile au luat amploare.
În cadrul unui program pilot de şase luni în Marea Britanie, 3.300 de lucrători din 70 de companii au fost de acord să lucreze 80% din orele lor săptămânale obişnuite în schimbul promisiunii de a menţine 100% din productivitatea lor. Salariul lor a rămas neschimbat.
Un test similar în Islanda a avut succes. Iar când Microsoft a încercat o săptămână de lucru mai scurtă în Japonia în 2019, a constatat că productivitatea a crescut cu aproape 40%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro