Un avion chinez a efectuat manevre periculoase în apropierea unui avion american de spionaj
O aeronavă chineză a efectuat o manevră periculoasă în cursul unei interceptări a unui avion american de spionaj săptămâna trecută, anunţă Pentagonul, un incident dezvăluit chiar la începutul vizitei de o săptămână a preşedintelui Xi Jinping în Statele Unite, relatează Reuters online.
Interceptarea a avut loc pe 15 septembrie, la aproximativ 130 de kilometri est de Peninsula Shandong, la Marea Galbenă, şi a implicat un avion american de recunoaştere de tip RC-135, a declarat marţi Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
"Pilotul a raportat că aeronava chineză a trecut prin faţa botului (avionului american) în mod periculos", a spus Cook. "Nu există niciun indiciu că a fost aproape o coliziune", a adăugat el.
Departamentul Apărării analizează raportul incidentului, a precizat Cook.
Interceptarea de săptămâna trecută a diferit de un incident din august 2014, în care un avion chinez de război a zburat la 7-10 metri de un avion de patrulare al Marinei americane şi a efectuat un looping în jurul acestuia, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Însă este ultimul dintr-o serie de gesturi ale Chinei, percepute ca o afirmare a ambiţiei expansiunii sale militare. Cinci nave aparţinând Marinei chineze au intrat la începutul acestei luni în Marea Bering, în largul coastelor Alaskăi, în timp ce preşedintele Barack Obama efectua o vizită în acest stat american.
Senatorul american John McCain a apreciat marţi, citat într-un comunicat, că interceptarea de săptămâna trecută se înscrie într-un "model de comportament agresiv în regiunea Asia-Pacific" din partea Chinei.
Faptul că "acest zbor a avut loc în timpul negocierii regulilor cu privire la întâlnirile în spaţiul aerian şi cu doar o săptămână înaintea sosirii preşedintelui Xi Jinping în Statele Unite ridică întrebări suplimentare despre intenţiile Chinei şi reacţia administraţiei Obama de până acum", apreciază McCain.
Pe agenda vizitei lui Xi Jinping figurează, între altele, întâlniri cu oameni de afaceri americani inflluenţi, un dineu oficial la Casa Albă şi un discurs la ONU.
Şeful statului chinez efectuează această vizită în Statele Unite în contextul unor tensiuni în relaţiile chinezo-americane cu privire la dispute teritoriale din Marea Chinei de Sud, acţiuni de spionaj cibernetic imputate unor actori chinezi şi cu privire la politicile economice ale Beijingului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro