Unde se scurge uleiul romanesc?

Postat la 17 februarie 2006 4 afişări

Exporti in pierdere sau stai acasA cu supraproductia? Asa suna intrebarea pe care si-o pun de doua-trei luni producatorii de ulei din Romania. Iar dilema este in primul rand a celor mici.

Exporti in pierdere sau stai acasA cu supraproductia? Asa suna intrebarea pe care si-o pun de doua-trei luni producatorii de ulei din Romania. Iar dilema este in primul rand a celor mici.

Exporturile de ulei comestibil au crescut de zece ori in doi ani, conform statisticilor Institutului National de Statistica. Dar multe companii din sector si-au sistat, incepand cu acest an, aportul lor la export, descurajate de aprecierea monedei nationale.

"Exporturile de ulei tind spre zero", spune Dan Iftimi, directorul comercial al Ulerom Vaslui. "Exportam anual 6-7.000 de tone, dar din decembrie am sistat." Ulerom Vaslui, considerata o fabrica mica intre cele 14 fabrici importante de ulei din Romania, exporta ulei brut catre Turcia, Polonia si Israel si ulei imbuteliat sub alte marci in Ungaria (20% din exporturi). Reputatia Romaniei de mare exportator de ulei al Europei i-au adus lui Iftimi multe comenzi din afara tarii. Dar nu mai renteaza sa le onoreze. "Uleiul este cotat la bursa, ca atare pretul nu poate fi mai mare decat cel cotat. In conditiile in care dolarul a scazut cu 5.000 de lei, nu se mai poate face export", spune el.

Si totusi, ce se intampla cu uleiul produs? Cat de mult vor fi deformate performantele inregistrate anul trecut - peste 116.000 de tone de ulei comestibil exportat, in valoare de peste 58 de milioane de euro? La aceasta intrebare inca nu au un raspuns concret producatorii care au sistat exporturile.

"Nu e eficient sa exporti floarea-soarelui pentru ca e materie prima, dar nici ulei brut sau imbuteliat, pentru ca apar taxele vamale, si mai pierzi si la curs. Dar trebuie sa faci ceva cu supraproductia. La un moment dat trebuie sa vinzi", spune directorul fabricii Ardealul Carei, Mircea Lupsica. Pana acum, Lupsica exporta aproximativ 20% din productie sub forma de ulei brut in tarile intrate recent in Uniunea Europeana. Din acest an spune insa ca a fost nevoit sa reduca exporturile, pastrand doar contractele deja incheiate. Se va exporta mai putin pana la noua recolta din septembrie, e de parere presedintele Patronatului Industriei Uleiului ULPROD, Viorel Zichil. Ca atare, problema supraproductiei ar trebui rezolvata prin convingerea pietei locale sa consume mai mult ulei, e solutia lui Zichil.

"Ne vom bate pe piata interna. O sa-i invatam (pe romani - n.r.) sa consume ulei", promite el. Din datele patronatului, in tara se consuma 178 de milioane de litri de ulei imbuteliat. Adica un litru pe luna pe cap de locuitor, "atat cat se consuma pe vremea cand existau ratii. Trebuie sa ajungem la doi litri pe luna, ca in Occident", spune Zichil. Din datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in primele doua luni ale anului au fost exportate mai bine de 11 mii de tone de ulei comestibil (de floarea-soarelui si soia). Aparent, ritmul de anul trecut pare sa se fi pastrat. Dar e numai o aparenta. Exporturile nu au scazut datorita contractelor incheiate anul trecut si care trebuia respectate, explica Zichil. Iar cifrele furnizate revistei BUSINESS Magazin de catre minister ca prognoza pana la noua recolta din septembrie arata ca ritmul va scadea pe parcursul anului: 35-45 de milioane de tone de ulei vor mai fi produse pentru export pana atunci. 

Exporturile, atatea cate vor fi, vor fi sustinute in primul rand de companiile mari, precum Bunge. Aceasta companie americana a cumparat in 2003 pachetele majoritare ale fabricilor de ulei Muntenia Bucuresti si InterOil Oradea, dupa ce in 2002 a achizitionat pachetul majoritar al Unirea Iasi si detinea o cota volumica de 40% pe piata de consum casnic in prima jumatate a anului 2004. Contrar trendului de a reduce exporturile, Bunge le va creste in acest an cu 50% fata de 2004, spune Robert Arsene, directorul pentru Romania al companiei. Bunge a exportat din Romania anul trecut 10.000 de tone de ulei, atat rafinat (in Rusia, sub marca locala proprie Oleina produsa in Romania de Unirea Iasi), cat si brut (in Turcia), realizand 10% din cifra de afaceri din activitatea de export. Pretul unui litru de ulei vandut in Rusia sau Ungaria este comparabil, pe fiecare segment de piata in parte (premium, popular, low), cu cele din Romania, spune Arsene. Dar merita vandut, cand ai supraproductie.

Asa gandeste si Lupsica Mircea, presedintele fabricii Ardealul Carei. Dar el asteapta ca taxele vamale spre UE sa dispara pentru a relua exporturile. Taxele vamale catre Uniunea Europeana sunt de 6,3% pentru exportul de ulei brut si de 15% pentru uleiul imbuteliat. Acestea ar fi trebuit sa dispara din toamna, spune Lupsica, dar formalitatile amana momentul.

O alta companie importanta, Argus Constanta, cu o cota aproximativa de piata de 19%, nu a mai exportat ulei de cativa ani, dar ar putea relua aceasta activitate chiar in acest an, o data cu disparitia taxelor vamale, spune Vasile Leu, presedintele si detinatorul a 11,03% din actiunile companiei. "Daca gasim o piata buna, pe masura ce se vor ridica taxele vamale suntem interesati sa castigam si alte piete", spune Leu. 

Printre produsele romanesti care vor putea fi exportate fara taxe vamale de import in cantitati nelimitate sunt ovinele vii, sucul de mere, mierea naturala, unele sortimente de legume si fructe proaspete, uleiul de floarea-soarelui si soia, margarina, conservele si sucurile de legume si fructe.

Singura companie care nu se declara inca interesata de pietele externe este Agricover Buzau. Compania avea o cota de piata volumica de 13,1% in perioada iulie-august 2004 conform institutului de cercetare de piata MEMRB, citat de Agricover. Mai mult, in toamna acestui an, producatorul de ulei isi va mari capacitatea de prelucrare a semintelor de floarea-soarelui, ajungand la o cantitate de  650  de tone pe zi, de la 450, cat prelucreaza in prezent. Sa mai fi ramas loc pe piata locala? 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Unde se scurge uleiul romanesc?
/actualitate/unde-se-scurge-uleiul-romanesc-978030
978030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.