Vanghelie l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină contracte de două miliarde lei cu primăria

Autor: Departamentul Social Postat la 12 martie 2015 49 afişări

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2007 Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un "comision" de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

"Comisionul" ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenţă juridică într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, din dispoziţia lui Vanghelie şi în mod nesolicitat de către beneficiar. Giugula ar fi acţionat în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informaţii care îl interesau pe Vanghelie şi în vederea influenţării omului de afaceri să nu facă declaraţii incriminatorii pentru primar.

Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu de către procurorii DNA, care timp de aproximativ cinci ore au făcut percheziţii, joi, la locuinţa acestuia. Primarul a fost scos din casă de mascaţi, fiind dus apoi la Primăria Sectorului 5, unde au loc percheziţii în prezenţa acestuia. De acolo, primarul ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Avocaţii acestuia au declarat că edilul este suspectat de abuz în serviciu, de la locuinţa sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum şi documente privind un teren care îi aparţine fostei sale soacre.

Pe lângă percheziţiile de la locuinţa primarului şi la sediul Primăriei Sectorului 5 al Capitalei, procurorii mai fac verificări şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

După audiere, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VANGHELIE,
MARIN DUMITRU,
/actualitate/vanghelie-l-a-ajutat-pe-marin-dumitru-sa-obtina-contracte-de-doua-miliarde-lei-cu-primaria-13976866
13976866
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.