Vestea bună: noile măsuri fiscale se aplică din 2024. Vestea rea, nimeni nu scapă
Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de lege în dezbatere publică cu măsuri de creştere a taxelor şi de încetinire a cheltuielilor bugetare. Impactul pe bugetul de anul acesta ar urma să fie de 630 mil. lei, însă numai la partea de cheltuieli, pentru că taxele noi şi majorările de taxe ar urma să producă efecte începând cu 2024, conform notei de fundamentare a proiectului.
♦ În sfârşit: Finanţele au publicat proiectul oficial de măsuri fiscal-bugetare.♦ Creşterile de taxe şi taxele noi nu ar urma să aibă impact în buget în 2023, dar se elimină scutirile de la plata impozitului pe venit pentru IT-işti, constructori şi lucrători din agro care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut.
Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de lege în dezbatere publică cu măsuri de creştere a taxelor şi de încetinire a cheltuielilor bugetare. Impactul pe bugetul de anul acesta ar urma să fie de 630 mil. lei, însă numai la partea de cheltuieli, pentru că taxele noi şi majorările de taxe ar urma să producă efecte începând cu 2024, conform notei de fundamentare a proiectului. Cu toate acestea, pachetul care va produce efecte începând cu 2024 este masiv şi afectează aproape toate sectoarele economice.
În opinia lui Alin Negrescu, tax partner la KPMG, măsurile din pachetul fiscal nu vor atinge obiectivul guvernului, adică de a creşte veniturile bugetare, dar, în schimb, efectele negative în economie se vor vedea imediat. „Există un mare semn de incertitudine cu privire la eficacitatea tuturor acestor măsuri fiscale în atingerea obiectivului de majorare a veniturilor fiscale. Ba mai mult, efectele în economie vor fi resimţite imediat, iar acest lucru va avea ca rezultat o diminuare drastică a investiţiilor, amplificarea fenomenului inflaţionist ca efect al majorării preţurilor de consum şi un sentiment general de incertitudine marcat de riscul apariţiei unor măsuri nesustenabile, cu obiective pe termen scurt, prin care se încearcă tot felul de intervenţii de avarie“, este de părere Alin Negrescu.
Radu Burnete, directorul Concordia, una dintre cele mai mari confederaţii patronale din România, spune că, deşi guvernul a spus că jumătate din măsuri vor fi pe partea fiscală şi jumătate vor fi pe partea de reducere de cheltuieli la buget, acum se constată că în următorii ani 85% din măsuri sunt suportate de mediul de afaceri.
„Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde în plus până în 2028, dar să facă o economie de doar 16 miliarde în aceeaşi perioadă. Dacă iniţial se vorbea de un efort egal, acum efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar. Pe partea de cheltuieli măsurile propuse sunt neconvingătoare“, remarcă el.
Principalele cinci măsuri din pachetul fiscal-bugetar
► Eliminarea scutirilor de impozit pe venit la IT, construcţii şi agro pentru salarii mai mari de 10.000 de lei brut
► Toată lumea plăteşte contribuţii sociale (erau exceptaţi agricultorii şi constructorii)
► Impozit minim pe cifra de afaceri la companii cu afaceri mai mari de 50 mil. euro
► Impozitul suplimentar de 1% din venituri aplicat băncilor
► Modificarea regimului microîntreprinderilor
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro