Vinul roşu francez se confruntă cu un declin „existenţial”: Generaţiile tinere optează din ce în ce mai mult pentru alte băuturi sau renunţă complet la alcool

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 ianuarie 2025 24 afişări

Vinul roşu francez se confruntă cu un declin „existenţial”: Generaţiile tinere optează din ce în ce mai mult pentru alte băuturi sau renunţă complet la alcool

Vinul roşu francez se confruntă cu un declin „existenţial” dacă nu se adaptează, potrivit celor care lucrează în industrie, deoarece generaţiile mai tinere optează din ce în ce mai mult pentru alte băuturi sau renunţă complet la alcool, potrivit FT. 

Consumul de vin roşu în Franţa a scăzut cu aproximativ 90% faţă de anii 1970, conform Conseil Interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB), o asociaţie de industrie.

Consumul total de vin, incluzând vinurile roşii, albe şi rosé, a scăzut cu peste 80% în Franţa din 1945, potrivit datelor din sondaje realizate de Nielsen. Declina este în accelerare, Generaţia Z achiziţionând jumătate din volumul cumpărat de milenialii mai în vârstă.

„Problemele legate de vin — în special vinul roşu — devin acum existenţiale şi reprezintă o preocupare de peste un deceniu”, a declarat Spiros Malandrakis, analist de băuturi la Euromonitor International.

Industria suferă de „o lipsă de conexiune cu generaţiile mai tinere” şi s-a confruntat anterior cu „un sentiment de automulţumire” datorită popularităţii vinului în rândul generaţiei baby boomers, a adăugat acesta.

Schimbarea în consumul francez accentuează tendinţele globale care afectează sectorul, cum ar fi consumul redus de alcool şi schimbările de gusturi. Vinurile roşii, în special, pierd teren în faţa tinerilor, care preferă vinurile rosé, berea, spirtoasele şi opţiunile fără alcool.

„La fiecare generaţie din Franţa vedem schimbări. Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”, a spus Jean-Pierre Durand, membru al consiliului CIVB.

Industria se confruntă, de asemenea, cu o scădere accentuată a cererii din partea Chinei, una dintre principalele sale pieţe de export, şi cu impactul schimbărilor climatice.

Problemele nu au afectat în mod egal toate categoriile de vin. „Vinurile roşii de volum mare şi cu un conţinut ridicat de taninuri sunt în declin puternic, iar acest lucru se accelerează odată cu schimbarea generaţiilor”, a declarat Thomas Castet, cumpărător de vinuri.

Unii lideri din industrie se aşteaptă ca producătorii să răspundă concentrându-se pe vinuri de calitate superioară sau extinzându-şi oferta către alte produse, cum ar fi vinurile albe sau cele cu conţinut redus de alcool — deşi acestea necesită investiţii în noi viţe şi echipamente.

Durand, care conduce şi producătorul de vin AdVini din sud-vestul Bordeaux-ului, a prezis că în viitor cererea pentru vinurile de gamă joasă va fi redusă, deoarece generaţiile mai tinere pun accent pe calitate în detrimentul cantităţii. Unele vinuri sunt vândute în Franţa pentru doar 2,50 euro pe sticlă.

Totuşi, Durand a menţionat că supraproducţia şi prezenţa multor vinuri de calitate inferioară au afectat imaginea Bordeaux-ului, deşi regiunea este cunoscută şi pentru zona Saint-Émilion, care produce vinuri de top, de calitate şi costisitoare.

Situaţia este dificilă chiar şi pentru unele crame de înaltă calitate. Recolta din 2024 la Château Mauvinon, o afacere familială mică din Saint-Émilion, a fost afectată de temperaturile ridicate şi de mucegai — probleme întâlnite în întreaga regiune din cauza schimbărilor climatice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vin,
vinuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.